Campania naţională de vaccinare – eşec, incompetenţă, dezinformare. În al doisprezecelea ceas, autorităţile constată: doar 58% din personalul medical este vaccinat!

176 0

În România, sâmbăta trecută a fost prima zi fără decese noi cauzate de COVID , după 17 luni de pandemie. Minunea a ţinut, din păcate, doar o zi, ieri, autorităţile anunţând un nou deces la o femeie de peste 70 de ani, din Bihor.

Săptămâna aceasta urmează să fie discutate măsurile care vor fi în vigoare de la 1 august. Între timp, în aşteptarea valului 4, autorităţile au constatat că doar puţin peste jumătate din cadrele medicale din România sunt vaccinate. Tot autorităţile au închis ochii şi la faptul că multe dintre acestea lucrează în centrele de vaccinare.

Rezultatele campaniei naţionale de vaccinare se văd cu ochiul liber, de la distanţă chiar – suntem codaşii Europei.

În ţara noastră, 34.268 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul pandemiei şi peste un milion s-au infectat.  91% din decesele apărute în ultimele patru săptămâni, ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, au fost înregistrate în rândul persoanelor nevaccinate.

Potrivit autorităţilor sanitare, mai repede decât ne-am aştepta va lovi valul 4 al pandemiei, generat de tulpina indiană (Delta), iar calculele arată că cel puţin 130.000 de români riscă să moară.

Autorităţile sanitare estimează că în următorul val numărul real de infectări ar putea fi de două ori până la cinci ori mai mare decât cele confirmate oficial, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun scenariu, în valul 4 am putea asista la patru milioane de infectări.

În România celor care le ştiu pe toate, sunt destule cadre medicale care refuză să se vaccineze, contraindică vaccinarea din motive subiective şi chiar îi încurajează pe cei care nu doresc să se imunizeze astfel.

În încercarea de a limita răspândirea SARS-CoV-2 în următorul val al pandemiei, am putea urma calea Franţei, Italiei şi a Greciei în ceea ce priveşte obligarea cadrelor medicale de a se vaccina, prin condiţionarea activităţii în spital de efectuarea unor teste periodice costisitoare.

Ministrul Sănătaţii, Ioana Mihăilă, a explicat că Executivul lucrează la un proiect de lege prin care cadrele medicale nevaccinate – medici, asistente, brancardieri – să fie obligate a suporta pe cheltuiala proprie teste periodice, dacă nu acceptă să se imunizeze până în septembrie: „Preşedintele Colegiului Medicilor susţine această măsură şi chiar l-am rugat să facă un chestionar printre membrii Colegiului Medicilor ca să vedem şi părerea lor. În paralel, am început o documentare a situaţiei vaccinărilor în rândul personalului medico-sanitar în unităţile spitaliceşti”

„Din personalul medico-sanitar, dacă luăm la nivel global, undeva la 58%, din datele parţiale pe care le avem până acum, sunt vaccinaţi”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă susţine vaccinarea obligatorie a personalului medical. „E o abordare corectă, pentru că protejezi inclusiv pacientul aici. Să faci o protecţie reală într-un mediu în care este foarte propice să se răspândească boala, în spitale, unde ai oamenii în saloane, unde medicul şi asistenta se plimbă de la un pacient la altul, faptul că cer vaccinarea sau testarea nu are nimic ciudat, chiar este o măsură foarte normală”.

Restricţii pentru cei nevaccinaţi

Ioana Mihăilă, este de părere că relaxările pot continua pentru persoanele vaccinate, însă pentru cei neimunizaţi trebuie să existe restricţii, dacă cifrele vor creşte semnificativ: „Cred că, având în vedere evoluţia pandemiei, relaxările pentru vaccinaţi pot să continue şi mi se pare normal ca vaccinaţii să stea în continuare în birouri fără mască, dacă toţi cei din biroul respectiv sunt vaccinaţi, dar, pentru persoanele nevaccinate, care sunt cele mai expuse riscului, dacă cifrele cresc semnificativ, să existe restricţii. Ce am făcut a fost să prezentăm, de fapt, în coaliţie măsuri care au funcţionat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru, nu s-a luat încă o decizie, urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri şi să vedem care vor fi considerate opportune”.

Raed Arafat a explicat că, în valul 4, abordarea se schimbă şi ultimul lucru pe care şi l-ar dori autorităţile ar fi să închidă iar economia. Tocmai de aceea, accesul în anumite sectoare – cum ar fi industria HoReCa – ar putea fi acordat unei singure categorii de persoane: cele vaccinate.

Săptămâna aceasta urmează să fie discutată o eventuală hotărâre a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pentru măsurile care vor fi în vigoare de la 1 august.

„Vedem toată Europa ce face, vedem în jurul nostru care este modelul şi care este situaţia. Majoritatea ţărilor europene au restricţii mult mai mari decât la noi. În ziua de astăzi, poate rămânem printre cei mai puţin restricţionaţi, dar e clar că dacă începe să crească – şi foarte multe ţări se gândesc la acest aspect -, ne uităm la ce impact are pe sistemul sanitar şi mai ales pe secţiile de terapie intensivă. Dacă impactul este limitat şi dacă vaccinaţii duc la limitarea impactului pe terapie intensivă – şi sper să crească numărul lor, să nu mai ajungem la cazuri critice la spital -, abordarea este bună. Dacă vezi că este un impact major pe spitale şi pe terapie intensivă şi creşte şi mortalitatea, şi începem să intrăm într-un val cum am avut la sfârşitul anului trecut, începutul acestui an, abordarea este alta.

Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maximum, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic. Asta înseamnă ca alternative gen: da, nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinaţii vor putea să intre sau vaccinaţii şi testaţii vor putea să intre – măsuri pe care le vedem în Franţa, în Grecia în unele zone – va fi posibil să se întâmple”, a explicat Raed Arafat.

„Este o problemă de protecţie sanitară publică, nu de discriminare (..) Dacă cineva îţi spune: <<Nu vreau să mă vaccinez, nu vreau să mă testez, dar vreau să fac de toate şi nu mă interesează ce păţesc cei din jurul meu>>, atunci avem o problemă”, spune Raed Arafat.

„Cel mai puţin corect lucru este ca orice om să creadă că poate să facă absolut orice vrea punând viaţa altora în pericol. Asta este cel mai puţin corect”, subliniază Raed Arafat.

Mihaela Iliescu

 

Articole asemănătoare

Ce facem cu căpușele?

Postat de - 15 iulie, 2021 0
FacebookTwitterSubiecte de sezon Numărul persoanelor mușcate de căpușe este în creștere. Medicii spun că oamenii trebuie să fie foarte atenți,…

Sfânta Muceniță Filofteia

Postat de - 7 decembrie, 2021 0
FacebookTwitterSărbătorită a doua zi după Sfântul Nicolae, la 7 decembrie, Muceniţa Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor pe…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *