Cum ne îmbolnăvește stresul, în contextul COVID-19

798 0

Poate cea mai răspândită maladie a vremurilor, stresul îmbolnăvește umanitatea atât fizic, cât și psihic. În contextul pandemiei cu nul coronavirus, e cu atât mai important să învățăm cum ne gestiona stresul și să știm când și cât e cazul să ne îngrijorăm.

În contextul extinderii COVID-19 la nivel mondial și al apartiei acestuia și în țară noastră, “în ultimele săptămâni, stresul a fost imposibil de evitat pentru cei mai mulți dintre noi”, spune medicul psihiatru, Carmen Vochescu în acest articol. Totuși, medicul subliniază că o stare de alertă moderată e de preferat în locul indiferenței și fricii extreme, panicii.

Stresul ne îmbolnăvește psihic și fizic

Sresul scade imunitatea

Așa cum arată și  nimh.nih.gov, stresul la care suntem supuși pentru perioade mai lungi de timp pot duce la scăderea imunitățîi și la apariția unor boli grave.

Scăderea imunitățîi se poate traduce și pin rezistență scăzută la boli și virusuri. Asta înseamnă mai multe răceli și rezistență scăzută în față gripei, chiar și în cazul în care vom respectă regulile de igienă: spălatul des pe mâini, păstrarea distanței față de persoane care prezintă simptome de afecțiuni respitatorii sau evitarea aglomerației.

Stresul cauzează probleme digestive

Manifestările fizice ale stresului pot fi extrem de neplăcute și ne pot îngrijora suplimentar. De la tremurături, nod în gât, amețeală, probleme de somn și până la dureri de cap, dificultăți în respirație, până la greață, vomă și diaree, stresul se poate manifestă extrem de zgomotos și neplăcut. În plus, orice manifestare violență în această perioada ne poate duce cu gândul la boli mai grave și ne poate amplifică frică și stresul la care suntem deja supuși.

Stresul poate cauza boli fizice grave

Stresul prelungit poate duce la aparția unor probleme grave de sănătate. Printre acestea se numără: bolile cardiovasculare, apariția hipertensiunii arteriale, dar și diabet.  Așa cum putem observă, aceste boli reprezintă sunt deja miintite că afecțiuni preexistente în cazul manifestărilor severe ale bolilor gripale, inclusiv ale infecției cu COVID-19. Prin urmare, gestionarea și scăderea stresului ne pot ajută să luptăm mai ușor împotriva acestor afecțiuni.

Scapă de stres prin sport și tehnici de relaxare

Exercițiile fizice, inclusiv cele 30 de minute de mișcare pe zi,  ne pot ajută să scădem niivelul de stres. Chiar dacă în această perioada se recomandă evitarea aglomerației, deci mersul la sala nu e recomandată, plimbările în cartier și exercițiile fizice în confortul casei ne pot ajută mult.  

Adiționă, iată și cum poți să scapi rapid de stres prin 8 tehnici simple de relaxare.

 

De asemenea, nu uită de activitățile care îți plac și de care nu ai avut timp în ultima vreme. Gătește rețete culinare sănătoase și distreazate încercând rețete noi, care te vor ajută și să lupți împotriva stresului, dar și împotriva bolilor. Nu uită că sănătatea se regăsește și în farfurie.

Fă curățenie și igienizeaza-ți locuința. Curățenia ne ajută să ne relaxăm și să ne limpezim mintea, iar în acest context, igienizarea ne va ajută și să stăm departe de microbi și virusuri.

Vezi filme și documentare care te pot relaxa și ascultă muzică referata. Nu doar că vei scădea nivelul de stres, dar vei află lucruri noi și utile.

cursuri online, care te ajută să îți îmbunătățești cunoștințele. Să stai acasă nu înseamnă doar să te ferești de virus și să îi protejezi pe ceilalți, ci și să te dezvolți. Când criză va trece, vei fi mai pregătit pentru job și vei fi mai util companiei pentru care lucrezi.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *