Informare ISU Vâlcea

206 0

BULETIN INFORMATIV

În ultimele 24 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 12 incendii de vegetație uscată, în localitățile: Prundeni; Stefănești, Pesceana (doua incendii); Dragășani; Grădiștea; Livezi; Fârtățești; Roești; Bunești; Stroești. Flăcările s-au manifestat pe o suprafață totală de circa 264 de hectare, fiind mistuită vegetație uscată.

Un alt incendiu, la care au intervenit pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” al județului Vâlcea, de data aceasta soldat și cu pagube, a avut loc în aceeași zi, la ora 12.16, în localitatea Măciuca, sat Ciocănari, într-o gospodărie. Până la stingerea flăcărilor, au fost afectate mai multe anexe gospodărești (un fânar, o aplecătoare cu destinația adăpost animale și o magazie). După aproape două ore de la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul a fost stins, înainte ca flăcările să se propage și la alte bunuri. Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că flăcările s-ar fi declanșat după ce un vecin ar fi pus foc pentru igienizarea terenului, acesta scăpându-l de sub control.

Reamintim cetățenilor că astfel de acțiuni, voluntare sau involuntare, pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești, motiv pentru care recomandăm respectarea următoarelor reguli:

  • Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

   – executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *