În caz de criză putem apela la șomeri și, de ce nu, la bugetari

853 0

Este evident ca statul roman a fost depășit la toate capitolele de aceasta pandemie. Șpăgile din sistemul sanitar, furturile, manageri angajați pe criterii politice, angajări pe șpagă, mari tunuri în aprovizionarea spitalelor au pus sistemul la pământ. Aceastor nenorociri li s-au adăugat DSP-urile pline de politruci și spăgari.

Ce putem să facem în perioade de necriză, ca să ne fie bine în perioade de criză? Sau ce putem face în perioada de criză ca să luptam cu criza?

Să luam exemplu de la armata americană.

Forțele armate ale SUA oferă un model pentru modul în care profesioniștii cu înaltă calificare pot învăța, instrui și mobiliza o forță de rezervă a participanților care se pot mobiliza în perioade de criză. Armata are o strategie explicită de a menține capacitatea de creștere pe timp de război, Garda Națională și forțele de rezervă militare sunt gata de activare în termen scurt. Există deja un Corp de Rezervări Medicale (condus de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane)  dar majoritatea membrilor sunt voluntari, iar numărul lor este relativ redus. “Armata poate transforma un recrut într-un medic de luptă în 16 săptămâni sau terapeut respirator în nouă luni. În spitalul MASH din Vietnam, unde am servit  în urmă cu zeci de ani, o echipă formată din doi medici și 15 asistente au pus la dispoziție o echipă de 100 de corpuri medicale pentru a trata 20.000 de soldați răniți în decursul unui an. Cu acest model, nu există niciun motiv pentru care să nu putem crea o rezervă de îngrijire medicală pregătită pentru a instrui 1 milion de americani în a face față unei creșteri pe termen a pacienților cu Covid-19 și pentru a oferi capacitatea de urgență pentru asistența publică.(sursa Național)

Și la rezerva de care am amintit mai sus să adăugăm și marea masă de tocători de frunze din primării și din consiliile județene. Dacă tot iau bani degeaba tot timpul, de ce să nu se specializeze în caz de criză?

Pe vremuri doctorii erau elita societății. Astăzi sunt o mare masă hărțuită de statul neinteligent. De ce să-i hartuim? Pentru ca să ia niste funționari caimacul?

Curierul de Ramnic

Articole asemănătoare

Constantin Chiriţă

Postat de - 12 martie, 2021 0
FacebookTwitterConstantin Chiriţă (n. 12 martie 1925, în familia unor învăţători din comuna Ibăneşti, judeţul Vaslui – d. 14 noiembrie 1991,…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *