Acord cu Patriarhia Română. Salvăm, parțial, libertatea credinței

718 0

Ministrul de interne Marcel Vela a anunțat marți seară că, în urma unui acord cu Patriarhia Română, MAI va ajuta BOR la împărtirea paștilor și a luminii de Înviere către credincioși.

Potrivit declarațiilor lui Vela, susținute la sediul MAI, prin acordul dintre Biserica Ortodoxă și Ministerul de Interne s-au stabilit următoarele: pâinea binecuvântată (prescurile) va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul 07.00-17.00, în toate parohiile. În declarația pe proprie raspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult la care se va deplasa, din zona de rezidență.

Distribuirea luminii sfinte aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară, începând cu ora 20.00.

Angajații parohiilor și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuitrii paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sf. Lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.

Acest acord este criticat de mulți ”deontology” și fripturiști. Și primii sunt cei de la UDMR. ”În mod cert, relaxarea restricțiilor este extrem de periculoasă din perspectiva sănătății publice și – după toate previziunile – ar avea drept consecință o creștere drastică a numărului de infecții și decese. De asemenea, acordul dintre MAI și BOR ar diminua eforturile din ultimele luni ale unei țări care se pregătește să se redreseze economic în această situație de o gravitate fără precedent. Aceasta ar însemna prelungirea stării de urgență, menținerea măsurilor restrictive și întârzierea reluării activităților economice”, se arată într-o luare de poziție a UDMR.

Noi spunem că este mai mult decât binevenit acest acord. Salvează, parțial, cea mai importantă sărbatoare a creștinatații. Și ne lasă să credem că, în această stare de urgență, nu ne-am pierdut libertatea de credință .

Și dacă tot am fost lasați cu pantalonii în vine de către Presedinele Klaus și de catre Liviu Dragnea, prin neimplicare, la referendumul pentru familie, măcar acum să ne aratăm credința.

Și o să vedeți că nu o să crescă cazurile de coronavirus ci chiar o să scadă. O să crescă tonusul populației. Binecuvantarea primită o să ridice moralul oamenilor și o să treacă mai ușor peste această, nenorocită, prelungire a situației de urgență.

Pentru atât de criticatul Patriarh Daniel această înțelegere nu o să-i aducă multe puncte.

În schimb, ministrului Vela,da. Bravo, domnule ministru Velea, pentru credința ta!

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Ziua Pepenelui Verde

Postat de - 3 august, 2021 0
FacebookTwitterData de 03 august marchează ziua Pepenelui Verde.   Pepenele, Citrullus lanatus, este o plantă târâtoare din familia Cucurbitaceae. Specia este…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *