Hazardul unei întâlniri, cu Johnny Mitrache. Istoria unei trupe

1405 0

Hazard. Pe pagina de facebook, pe care o gestionez împreuna cu Gabi Stoica, pentru promovarea canalului de poezie ”poetry.channel10” am adăugat, cu multe luni în urmă, un nou prieten. Johnny Mitrache. Am trimis o cerere de prietenie, care mi-a fost acceptată, către un român stabilit în Franța, cu intenția de a ne promova canalul acolo. Poezie românească, poeți români, subtitrare în franceză, tot tacâmul.

Am fost întrebat politicos dacă ne cunoaștem. Am spus că nu, i-am spus cu ce mă ocup și a fost de accord să rămână pe pagina noastra de facebook. (numele paginii noastre de facebook este ”Gabi Cata”).

Hazard. Hazardul face ca să primim la redacție, de la domnul Alexandru Șipa, muzicolog de jazz, o invitație la un concert de blues cu solist vocal, un român stabilit în Franța. Mă frec la ochi, nu-mi vine să cred, prietenul meu de pe facebook, Johnny Mitrache. Îi spun lui Silviu, directorul ziarului nostru, întamplarea. Zice, du-te neapărat!

Tac din gură, mă duc acolo, mă prezintă domnul Șipa ca venind din partea unui ziar care scrie despre jazz și blues, dau o revista, Curierul de Râmnic Magazin, zâmbete, strângeri de mână, toate cele.

Dupa câteva minute mă duc la Johnny și îi spun că sunt prietenul lui de pe facebook care se ocupă cu poezia. Zâmbeste larg, îmi strânge tare mâna și îmi spune că el cu greu acceptă prietenii pe facebook dar, nu știe de ce a aceptat și până la urmă nu i-a părut rău pentru că i-a plăcut ce am făcut. Hazardul.

Și așa am scris articolul:

https://curierulderamnic.ro/2020/02/10/blues-curier/

Și așa am rămas prieteni. Și așa am aflat că istoria muzicala din România a lui Johnny Mitrache este legată de istoria trupei ”HAZARD”.

Iată istoria ”HAZARD”.

Grupul ”Hazard” ia ființă în Craiova, la clubul Dinamo, în februarie 1986, la inițiativa lui Johnny Mitrache și Emilian Neacșiu, din dorința acestora de a continua experimentele muzicale, pe care le avuseseră, cu trei ani înainte, cu grupul ”Sens Unic” (format în 1983), de data aceasta alături de o formație rock. Apariția proiectului ”Hazard” s-a produs ca urmare a unor idei muzicale venite din partea lui Gabriel Cândea chitarist în grupurile ”Cazino” și ”Ora de Muzică”. Primă formulă a grupului ”Hazard” a fost cea care,îi avea alături de Johnny Mitrache vocal, pe Emilian Neacșiu la bas, Gabriel Cândea chitara, Cătălin Ionescu claviaturi, Sandi Păianu(Tyri)la tobe. În primele luni se cristalizează stilul cu elemente de alternativ rock, new wawe. Urmează o serie de spectacole în Craiova,Turnu Severin, Calafat, Râmnicu Vâlcea, pe scenele de la Teatrul National din Craiova și Teatrul Liric ș.a.m.d. Grupul participă la câteva importante festivaluri de rock din țară precum: “Gala Muzicii Rock” de la Bacău,(sub titulatura Sens Unic) 1986, unde Emilian Neacșiu obține premiul pentru cel mai bun instrumentist, chitara bas.

Participa la ”Constelații Rock” la Râmnicu Vâlcea în 1986.

Participa la ”Estival Rock” în 1986 la Târgul Mureș, unde Johnny Mitrache s-a impus printre soliști, obținând diploma de cel mai bun solist vocal al festivalului. . În octombrie 1986 , membrii trupei susțin o serie de concerte alături de Iris și de Riff  în1987. În noiembrie 1986 sunt invitați să susțină recitaluri alături de grupurile Impact, Helion și Logic.

În decembrie 1986 participă la festivalul “Bradul de Argint “ de la Miercurea Ciuc unde obțin o mențiune la creație cu piesa “Umbre în Noapte”.

În aprilie 1987, la a doua ediție a festivalului “Gala Muzicii Rock” Bacău, obțin premiul trei la secția creație “new wawe” și premiul pentru cea mai frumoasa melodie de dans cu piesa “De ziua ta”.

În iunie 1987 este cooptat bateristul Claudiu Șarpe cu care participă la cea de a doua ediție a festivalului “Ancora de Aur” de la Mangalia, unde obțin premiul trei la creație “new wawe”.

În septembrie 1987 participă la festivalul “Posada Rock” Campulung Muscel” unde obțin o mențiune la creație. În octombrie 1987 participă la “ Jazz Rock Folk” de la Craiova ,iar în luna decembrie a aceluiași an sunt invitați să susțină un recital alături de “Prim Plan” în cadrul festivalului “Bradul de Argint”de la Miercurea Ciuc.

În 1988 colaborează cu pianistul Petre Cotarcea și sustin o serie de turnee sub patronajul Casei de Cultura a Sindicatelor (patronată de Uzina 7 Noiembrie) alături de Angela Ciochină, Ramona Bădescu,Vacanța Mare și formartia “Impuls” . De asemenea, în iunie 1988 obțin marele premiu la festivalul”La porțile Luminii” de la Drobeta Tr.Severin.

În iulie 1988 primesc premiul de popularitate la a doua ediție a festivalului “Ancora de Aur” de la Mangalia iar, în august 1988,  “Hazard”este invitată să susțină un recital la ”Serbările Mării și ale Tinereții”, de la Costinești, alături de Timpuri Noi, Iris și Compact”.

Despre aparițiile live ale formației în acele vremuri, Johnny Mitrache își amintește. ”Aveam un show unic, care arăta publicului cum o “muscă”nu te lasă să dormi, cum se distra lumea “la stadion”. Pentru mine, pe atunci, muzica de avangardă, new wawe-ul avea mare succes. Țineam concerte peste tot unde se putea,  eram mai mereu invitați la toate festivalurile din tara”.

Piesele din repertoriul grupului, difuzate la posturile de radio ”Radio Vacanța” și ”Radio Romania”, în aceea perioadă au fost: ”Mașina Timpului”, ”Umbre în Noapte”, ”De ziua ta”, ”La stadion”, ”Musca”, ”Zi de zi”, ”Zile si nopti”.

In 1997, ”Hazard” s-au reunit pentru un concert aniversar alături de Johnny Mitrache, Gabriel Cândea, Emilian Neacșiu, Cătălin Ionescu,Vali Vătuiu, Liviu Pascu! Și punct.

Acesta a fost hazardul, adică cum am luat contact cu Johnny Mitrache și cu istoria trupei”Hazard”. Aceasta a fost istoria muzicală a lui Johnny în România. Despre cea din afara țării vom scrie, într-un articol viitor.

Cătălin Statie

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *