MEC vrea digitalizare în educație pe banii părinților și ai profesorilor

992 0

 Ținând cont de faptul că în școli este imposibil să ne întoarcem în siguranță, școala online devine obligatorie. Se predă online, dar oare știe MEC câți elevi se află în imposibilitatea de a participa la aceste lecții?

USR Vâlcea solicită Guvernului României și MEC găsirea altor soluții pentru recuperarea materiei, încheierea anului școlar cu succes și susținerea examenelor naționale, deoarece obligativitatea educației online în această perioadă este o măsură aberantă din mai multe motive, printre care amintim:

–              Într-o Românie în care mulți copii merg la culcare flămânzi în fiecare seară, părinții vor trebui să investească în gadgeturi și să plătească abonamente costisitoare la internet. Așadar, în România învățământul este gratuit doar pe hârtie, pentru că în realitate, chiar în condițiile în care mulți părinți au rămas fără loc de muncă sau sunt în șomaj tehnic trebuie să investească bani pentru a le asigura copiilor acces la școala online.

–              Odată cu această decizie a MEC vom asista la o nouă formă de discriminare: limitarea accesului la educație și de această dată vor fi afectați elevii săraci, ale căror familii nu-și permit investiții în mijloace de învățare modernă, elevii de vârstă școlară mică, care nu știu să foloseacă o platformă educațională și cei din mediul rural, unde de regulă nu există cablu/fibră optică sau semnal pentru a se putea conecta la internet. România nu este pregătită pentru acest mod de predare, deoarece nu toți profesorii și elevii dispun de mijloace moderne sau conexiune la internet. Și-a pus vreo secundă MEC întrebarea cum vor participa aceștia la lecții?

–              Un alt motiv pentru care ceea ce dorește MEC nu este normal îl reprezintă sănătatea copiilor. Nevoiți să petreacă timpul în izolare, mulți dintre ei în apartamente la bloc, sunt puși acum în situația de a petrece ore întregi în fața calculatoarelor, deși știm cu toții că acest lucru nu este sănătos. Ministerul recomandă ca durata unei lecții online să fie undeva la 40-50 de minute. Sunt conștienți oare cei care au făcut această sugestie ce înseamnă pentru un elev să petreacă 5-6 ore în fața unui ecran sau cât costă accesul zilnic la internet pentru un elev care utilizează ca modalitate de conectare datele mobile?

–              La rândul lor, profesorii sunt puși în situația de a susține din propriile venituri lecțiile online, MEC solicitând școlilor și inspectoratelor să realizeze o situație a cadrelor didactice care dețin în proprietate personală bunuri cum ar fi laptopuri, telefoane inteligente ș.a. Teoretic, într-o țară democrată, nu poți obliga pe nimeni să își folosească bunurile personale în folosul unei instituții de stat. Cu toate acestea, MEC solicită o situație gadgeturilor deținute de profesori și elevi, a membrilor familiei care folosesc aceste dispozitive și a abonamentelor/conexiunilor la internet. Dorința de realizare unui recesământ al bunurilor personale, deținute de profesori, încalcă orice regulă democratică.

Există și alte variante pentru recuperarea materiei și evitarea înghețării anului școlar, pe care MEC ar trebui să le ia în considerare. Scoala online nu este o alternativă, atâta timp cât nu există investiții masive în sistemul educațional, atâta vreme cât din cauza sărăciei mare parte dintre elevi nu pot fi beneficiari ai acestui tip de educație.

 

Uniunea Salvați Romania – Filiala Vâlcea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *