Letonia | Număr mic de morți din cauza coronavirusului, deși nu a blocat economia. „Rețeta succesului”, explicată de premier

636 0

Bilanțul epidemic al Letoniei este de 812 cazuri de COVID-19, 12 morți și 267 de vindecați, deși autoritățile nu au blocat economia. Premierul țării, Krisjanis Karins, a explicat pentru Sunday Telegraph care a fost rețeta succesului, în condițiile în care măsurile de distanțare nu au fost drastice, informează Mediafax, preluat de Romanian Global News.
„Abordarea noastră a fost testare, identificarea celor pozitivi și izolarea lor. Am încercat să găsim un echilibru între păstrarea sănătății oamenilor și încercarea de a nu face rău economiei în mod ireparabil”, a explicat premierul leton, potri
Primul caz înregistrat în Letonia a fost în 2 martie. După 11 zile, guvernul a declarat starea de urgență și a interzis adunările cu mai mult de 200 de persoane, a închis școlile, cinematografele și teatrele și s-a concentrat pe protejarea personalului sanitar. Magazinele și fabricile au fost închise doar la sfârșitul săptămânii.
În 29 martie au fost introduse și regulile de distanțare socială: păstrarea distanței de doi metri între persoane, cu posibilitatea de a ieși din casă, câte două persoane sau în familie. Acestea s-au aplicat și în baruri și restaurante.
„Am urmat întocmai sfaturile epidemiologilor. Eu însumi am stat în izolare zece zile, pentru că după o întâlnire cu un parlamentar, s-a descoperit că era infectat. Guvernul a lucrat doar online”, a spus premierul leton.
Primul deces din cauza COVID-19 a fost înregistrat în Letonia în 3 aprilie.
„Poate asta este una dintre marile diferențe, am făcut mulți pași de pregătire, înainte ca primul om să moară”, a adăugat Krisjanis Karins.
Premierul leton spune și că, deși a avut dificultăți, a reușit să facă stocuri de materiale de protecție pentru personalul sanitar pentru trei luni.
„Am făcut asta într-o manieră centralizată, cum nu mai făcusem. Spitalele, doctorii, de obicei se aprovizionează singuri, dar aveam nevoie de cantități mari, de pe o piață acerbă. Am avut multe încercări eșuate de a achiziționa echipament”, explică premierul leton.
Letonia a testat 2% din populație și a făcut anchete epidemilogice seriose pentru fiecare caz testat pozitiv. Deși numărul deceselor este scăzut, premierul nu lasă garda jos și crede că se poate mai bine.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *