Artă murală în Râmnic, balsam pentru privire și suflet

1092 0

Zile  noroase și ploioase de început de mai în care ne îndreptăm pașii , cu șovăială și mii de gânduri în suflete, prin imprejurimi…

Din fericire, spre încântarea noastră, am descoperit în apropiere un loc minunat care colorează, într-un mod special, mica noastră urbe. Am admirat, minute in șir,  aceste picturi murale. Ne-am adus aminte astfel, cu mare drag, de pasiunile  noastre frumoase din copilarie : desenul și pictura.

Le-am admirat prima oară,  în schițe promițătoare, pe la începutul lunii martie și ne-am bucurat atunci mult că va urma să revedem lucruri minunate. Căci figurile marilor noștri domnitori care se profilau îmi aduceau aminte de istoria orașului dar și a țării, așternută aici de profesorul de pictură, Adrian Luță. Sunt redate chipurile domnitorilor Iancu de Hunedoara, Ștefan cel Mare, Mircea cel Batrân, Mihai Viteazul și Vlad Țepes. Imaginile  sunt însoțite de citate din adaptările cinematografice ale operelor scriitorilor nostri. Pot aminti: “Frații Jderi”, ”Ștefan cel mare”, “Mihai Viteazul”, ”Buzduganul cu trei peceți”, “Vlad Țepeș”.

Profesorul, ajutat de primăria Râmnicului, şi-a mutat atelierul în stradă, încă din  vara anului 2018. În total, 58 de panouri cu Râmnicul de altădată au fost pictate pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pe faleza râului Olănești vis a vis de mall-ul din centrul Râmnicului. Aceste opere urbane, picturi stradale pe plexiglass sunt unice în lume și  vor rezista cel puţin 80 de ani.  Ele urmează să intre, în scurt timp, în Cartea Recordurilor.

Cu mare plăcere, l-am revăzut  acum la lucru pe profesorul Adrian Luță, am admirat  lucrările acestuia pe micuța clădire de la bariera”11 iunie”. Trecerea la nivel de cale ferata pe strada Gib Mihăescu.

L-am felicitat și noi ca și alți trecători pentru munca depusă, spre delectarea tuturor.

Pictorul  şi edilii locali au planuri mari de viitor şi vor să transforme urbea noastră într-o atracţie turistică, fapt ce nu poate decât să ne bucure. Noile picturi murale vor da viață și culoare străzilor și străduțelor orașului nostru.

Salutăm încă o dată această inițiativă minunată!

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *