Români nu vă uitați Istoria și martirii! 14 mai: Ziua națională de cinstire a martirilor români din temnițele comuniste

241 0

„Ziua Naţională de Cinstire a Martirilor din Temniţele Comuniste” a fost instituită prin Legea nr. 127/30.V.2017.În expunerea de motive a legii prin care ziua de 14 mai devine Ziua Națională de cinstire a martirilor români din temnițele comuniste, se arată că „marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temnițele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestați de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alți mulți români care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini”, transmite Romanian Global News.

„În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri anchetați ulterior, condamnați și repartizați în pușcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr și soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulți alții care au pătimit în temnițe. Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste”.
În perioada 1948-1964, în România, peste un milion de români au fost închiși în temnițele comuniste, din motive politice sau religioase, mulți dintre ei find uciși de condițiile impuse de temnițele regimului ateu comunist sau de gardienii Securității și Miliției. Dacă adaugăm la aceștia pe românii basarabeni închiși sau uciși în temnițele comuniste din URSS numărul martirilor români depășește două milioane.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *