Ce drepturi au la pensie românii care au lucrat în străinătate?

851 0

Dacă te aproprii de vârsta de pensionare şi de-a lungul vieţii ai lucrat în mai multe state europene, trebuie să ştii că în calculul pensiei se va ţine cont de fiecare perioadă lucrată. Vârsta de pensionare este însă diferită de la un stat la altul, se arată într-un articol pe Adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

De principiu, cererea de pensionare pentru limită de vârstă trebuie depusă la casa de pensii din ţara în care locuiţi sau din ultima ţară în care aţi lucrat, autorităţile de aici fiind responsabile cu centralizarea tuturor informaţiilor privind stagiul dumneavoastră de cotizare. Pe site-ul official în care regăsiţi informaţii avizate despre drepturile dumneavoastră în Uniunea Europeană, Europa.eu, veţi regăsi în detaliu şi informaţiile necesare cu privire la dreptul de pensie obţinut în urma stagiilor din străinătate.

Cum obţii pensia pentru limită de vârstă.
„Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din ţara în care locuiţi sau din ultima ţară în care aţi lucrat. Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, aceasta va înainta cererea dvs. către ţara în care aţi lucrat ultima dată. Ţara respectivă va răspunde de tratarea cererii şi va aduna dovezile care atestă contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat“, informează europa.eu.

În anumite ţări, casa de pensii trimite chiar persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu s-a întâmplat acest lucru, va trebui să vă adresaţi instituţiei din ţara de unde veţi solicita dreptul la pensie pentru a vă informa ce aveţi de făcut. Recomandarea Europa.eu este să faceţi acest demers cu 6 luni înainte de a împlini vârsta de pensionare din respectivul sistem de pensii (pentru că vârsta de pensionare diferă de la stat la stat). Pentru dreptul la pensie va trebui să furnizaţi datele dumneavoastră bancare şi un document de identificare, însă pot fi solicitate şi alte documente, iar astfel de detalii le veţi afla contactând casa de pensii care vă trata cererea.

Care este vârsta legală de pensionare.
„Vârsta legală de pensionare diferă de la o ţară a UE la alta. Nu veţi putea primi pensia de stat din ţara în care locuiţi/ţara în care aţi lucrat ultima dată decât din momentul în care aţi împlinit vârsta legală de pensionare din acea ţară. De asemenea, dacă aţi dobândit drepturi de pensie şi în alte ţări, veţi putea primi părţile corespunzătoare doar în momentul în care aţi împlinit vârsta legală de pensionare din ţările respective. De aceea, vă recomandăm să aflaţi din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare ţară în care aţi lucrat, dacă schimbaţi data de la care doriţi să vă pensionaţi. Dacă nu vă pensionaţi simultan, valoarea pe care o veţi primi s-ar putea modifica. Pentru detalii şi consiliere, adresaţi-vă casei de pensii din ţara în care locuiţi şi/sau din ţările în care aţi lucrat“, mai scrie Europa.eu, oferind de asemenea posibilitatea de a afla informaţii specifice din ţările UE.

Cum se calculează pensia.
Fiecare ţară are o perioadă minimă de cotizare impusă beneficiarilor de pensie. Nu este necesar să fi lucrat în ţara respectivă toată acea perioadă minimă, pentru că atunci când vi se calculează dreptul la pensie se vor cumula toate perioadele în care aţi lucrat în alte ţări din UE, ca şi cum aţi fi lucrat pe teritoriul ţării în cauză. Cele mai multe ţări nu oferă pensii pentru perioade scurte de timp lucrate, în general mai mici de 1 an, însă drepturile respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în ţările în care aţi lucrat mai mult timp.

„Dacă vă confruntaţi cu probleme în a obţine sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an, luaţi legătura cu serviciile noastre de asistenţă“, ne îndeamnă specialiştii Europa.eu.
Cât despre calculul pensiei, se vor analiza contribuţiile pe care le-aţi plătit la fondul de pensii din ţara respectivă, dar şi durata şi valoarea contribuţiilor plătite în alte ţări. Casa de pensii din ţara în care aţi cerut acest drept calculează pe de o parte ce pensie ar trebui să vă plătească ţinând cont de toate perioadele în care aţi lucrat în orice ţară din UE.

„Pentru aceasta, cumulează perioadele în care aţi lucrat în toate ţările din UE şi stabileşte pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuţiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.
Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din ţara respectivă („prestaţie pro-rata”).

Dacă îndepliniţi criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită ţară, indiferent de perioadele în care aţi cotizat la fondurile de pensii din alte ţări, casa de pensie calculează şi pensia naţională, cunoscută drept „prestaţie autonomă”.

Autoritatea naţională compară apoi prestaţia pro-rata şi prestaţia autonomă şi vă oferă prestaţia care are valoarea mai mare în ţara respectivă“, menţionează sursa citată. Într-un formular P1 veţi regăsi decizia fiecărei ţări cu privire la cererea dumneavoastră de pensie.

Cum se face plata.
„În general, ţările care vă plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din ţara dumneavoastră de reşedinţă – dacă locuiţi într-una din ţările UE. Dacă locuiţi în afara UE, aţi putea fi nevoit să vă deschideţi câte un cont bancar în fiecare dintre ţările care vă plătesc pensii“, spun specialiştii Europa.eu, menţionând că aceleaşi reguli sunt valabile şi pentru calcularea pensiilor de invaliditate şi de urmaş.

În cazul pensiilor de invaliditate însă, sau în cazul plăţii unei alocaţii pentru pierderea capacităţii de muncă, este posibil ca fiecare ţară în care aţi lucrat să solicite să vă examineze separat dosarul, caz în care s-ar putea ajunge la un rezultat diferit, astfel că în timp ce una dintre ţări v-ar putea încadra în gradul I de invaliditate, o alta ar putea să considere că sunteţi total apt de muncă.
O altă menţiune importantă este cea privind pensia de urmaş, care nu există în toate ţările Uniunii Europene, astfel că ar trebui să verificaţi, în cazul în care soţul sau soţia dumneavoastră lucrează în străinătate, dacă astfel de pensii există în ţara respectivă.

Pe site-ul citat regăsiţi de asemenea o serie de întrebări punctuale, privitoare la diverse situaţii în care cetăţenii se pot afla, la care specialiştii oferă răspunsuri avizate. Puteţi afla, astfel, ce drepturi la pensie aveţi într-o anumită ţară având în vedere stagiul de cotizare în România înainte de aderarea ţării noastre la UE, ce să faceţi dacă aţi lucrat în mai multe ţări europene şi vârsta de pensionare este diferită în fiecare dintre acestea, în ce ţară se fac verificările impuse de legislaţie în cazul pensiei de invaliditate etc.

Romanian Global News

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *