Să ne uităm la cea mai puternică economie a lumii.
Alexander Kuptsekevich FxPro Financial Services Limited a publicat în data de 5 iunie o analiză a creșterii neașteptate a locurilor de muncă:
”După o creștere neașteptată a locurilor de muncă din SUA, piețele sunt acum prea fierbinți”
Biroul american de statistică a pieței muncii a raportat că economia a creat 2,5 milioane de noi locuri de muncă în luna mai, ceea ce contrastează brusc cu scăderea preconizată cu 7,5 milioane. Această diferență masivă între așteptări și fapt arată cât de mult subestimează analiștii economici cât de repede se poate transforma economia din contracție. Am văzut același lucru în China mai devreme în martie.
Dolarul american a avut șansa de a reveni după o continuă pierdere de declin față de rivalii majori. NASDAQ a sărit la o cotă permanentă la 9780, iar Dow Jones a depășit punctul de referință de 27K. Aurul pierde 2,4%, în timp ce petrolul brut adaugă până acum 5,5%.
Revenirea la normal trebuie să se producă nu numai în numărul de persoane care primesc un salariu. Rata de participare a sărit, în timp ce orele săptămânale medii au atins un record de 34,7. Chiar și o scădere a câștigului mediu este un semn bun, deoarece reflectă revenirea la muncă a angajaților cu salarii mici. La fel se poate observa și pe piețele financiare.
America se întoarce la o viață mai normală. Dar întrebarea rămâne, va ajunge să trăim pe deplin în următoarele luni? Ocuparea forței de muncă din SUA este cu 19,5 milioane sau cu 13% sub nivelul maxim al lunii februarie. Salariile totale săptămânale sunt cu 10% mai mici decât la nivelul maxim, ceea ce este compensat temporar de cecurile de la Trump și diverse programe. Dar majoritatea acestor măsuri sunt pe termen scurt, dacă nu doar o singură dată.
Revenind la piețele financiare, ar trebui să avem grijă de eventualele reduceri ale acțiunilor în zilele următoare, deoarece stocurile par a fi cumpărate și acest lucru duce adesea la corectarea primelor semne că un miting se oprește.”
În opinia noastră, acest lucru se întamplă datorită politicilor lui Donald Trump, încă de la preluarea mandatului, în favoarea celor cu venituri mici și în special în favoarea clasei mijlocii ( scăderea mare de impozit, cea mai mare scădere din istoria Statelor Unite). Și Trump a dat bani direct oamenilor, compensand scăderile pieței. Guvernanții noștri s-au ferit să ofere vreo compensare financiară directă. Și s-au împrumutat continuu.
Curierul de Râmnic