Amnesty International CONDAMNĂ VIOLENŢELE forţelor de ordine

453 0

Amnesty International CONDAMNĂ VIOLENŢELE forţelor de ordine de la protestul paşnic al combatanţilor din R. Moldova. De la București nu se aude nimic!

Intervenția forțelor de ordine asmuțite de Dodon și de aparatul său represiv împotriva veteranilor războilui româno-rus de pe Nistru, care au protestat pașnic pe 16 iulie este o încălcare gravă a drepturilor omului, consideră Amnesty International Moldova. ONG-ul condamnă aplicarea forței și folosirea gazelor lacrimogene de către poliție, precum şi reținerile protestatarilor, transmite Romanian Global News.

În lipsa unei dispoziții legale cu privire la măsurile luate la întrunirea pașnică, poate fi considerată ca „limitare a libertății de întrunire cu rea intenție” care, în consecință, este calificată de Amnesty International Moldova ca „disproporționată, într-o societate democratică”.

Amnesty International Moldova atrage atenția autorităților că restricția de facto a oamenilor de a protesta colectiv în public trebuie să fie o ultimă soluție bazată pe o nevoie convingătoare, obiectivă și justificată. Aplicarea forței fizice nejustificate, disproporționate şi în scopuri politice de către organele de forță este condamnabilă într-un stat de drept.

Constituția R. Moldova garantează fiecărei persoane dreptul de a-și exprima opinia și de a participa liber la mitinguri, demonstrații, manifestări, procesiuni sau întruniri publice. Aplicarea violenței față de protestatari, reținerea acestora fără vreun motiv justificat și obiectiv nu este proporțional interesului public de a promova dreptul la libertatea întrunirilor, subliniază organizația.

„Nu este clar de ce autoritățile au aplicat forța la un protest pașnic, soldat cu rețineri și utilizarea de gaze lacrimogene. Forțele de ordine trebuie să ofere în continuare protestatarilor dreptul la libera întrunire și să întreprindă măsuri pentru a preveni răspândirea bolilor epi

Potrivit organizației, este esențial ca forțele de ordine publică să se abțină de la aplicarea forței fizice decât atunci când este absolut necesar. La fel, autoritățile trebuie să justifice în mod clar condițiile pentru restrângerea libertății de întrunire

Protestul organizat de mișcarea „Forța Veteranilor” joi, 16 iulie, s-a lăsat cu altercații dintre forțele de ordine și veterani. Polițiștii au condus la sectorul de Poliție Buiucani nouă persoane, invocând că au manifestat violent și au agresat polițiștii. Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat că poliția a cauzat protestatarilor vătămări corporale grave, iar unul dintre ei se află în stare gravă la spital, transmite IPN.

Romanian Global News

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *