Înțelegere între liderii țărilor UE privind recuperarea economică

1005 0

S-a crezut că discuțiile despre un plan de recuperare economică a țărilor Uniunii Europene aveau să continue dar, într-un final, s-a ajuns la o înțelegere – cu toate că lasă semne de întrebare la felul cum s-a schimbat și procedează polițele financiaro-monetare pe speța aceasta privind subvențiile.

Cinci zile mai târziu, după multe negocieri între reprezentanții țărilor europene bogate, țările sărace și cele lovite greu de Covid-19, s-a ajuns la înțelegerea constituirii unui buget de 1,82 trilioane de euro în perioada 2021-2027, suplimentat de planul relansării economice de 750 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut marți dimineața de  președintele Consiliului European, Charles Michel, alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Inițial, se luau în calcul subvenții în valoare de 500 miliarde de euro și 250 miliarde de euro împrumuturi, propunere susținută de Comisia Europeană, Franța și Germania, însă țările considerate „frugale”  – Austria, Danemarca, Finlanda, Olanda și Suedia – au impus reconstituirea sub forma de 390 miliarde de euro subvenții și 360 miliarde de euro împrumuturi. După 90 de ore timp de negocieri, toate părțile au căzut de acord. Liderii cei mai vocali din grupul țărilor frugale, Sebastian Kurz și Mark Rutte, au comunicat pe Twitter succesul acestei înțelegeri. Prim-ministrul al Austriei a scris pe Twitter că „[…]s-a ajuns la un rezultat bun pentru UE și Austria[…]”, mulțumindu-le colegilor săi și celor din țările frugale, prim-ministrul Olandei a comunicat că „După negocieri îndelungate și intense, am ajuns la un acord privind bugetul pe termen lung al UE și fondul de redresare al UE. Rezultatul este un pachet bun care protejează interesele olandeze și care va face Europa mai puternică și mai rezilientă.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat: „Este o zi istorică pentru Europa! Se adoptă un plan masiv de redresare: un împrumut comun pentru a răspunde crizei în solidaritate și pentru a investi în viitorul nostru. N-am mai făcut-o până acum! Franța a purtat neîncetat această ambiție.

Guntram Wolff, directorul institutului (din eng. think tank) Bruegel specializat pe teme economice, a notat schimbarea mecanismului financiar al Uniunii Europene, la felul cum se acordă subvenții dacă, în prealabil, țările membre se angajează să ia împrumuturi, notând că nu e de mirare că negocierile au durat așa de mult.
Cu totul stabilit de țările membre, rămâne să se voteze acest plan de recuperare economică într-o sesiune plenară specială în Parlamentul European.

Surse:

Euronews

RFE/RL

Parochin Rasuf

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *