Trupa ‘’Moise”, la Brezoi

1040 0

L-am cunoscut pe Alin Moise la o întâlnire cu cei de la Iris. Îndemânarea sa ca și chitarist am observat-o imediat. Ca să-mi întăresc convingerile l-am sunat pe vechiul meu prieten, chitaristul Adi Manolovici care mi-a spus că el, Alin, a câștigat concursul ”Naționala de Rock”. Așadar am început audierile pe youtube, am cău­tat pe google materialele scrise și l-am sunat pe Alin pentru interviu.

Prezența lui la Summer-ul or­ga­n­izat de Mihai Răzvan Mugescu la Brezoi mi-a facilitat acest interviu.

Surpriza  a fost mare deoarece el a venit însoțit de niște muzicieni excepționali, tobarul fiindu-i alături în trupă de ceva timp, basistul a mai cântat alături de el în trupa Gothic și provine din același Petroșani ca și Alin iar solistul vocal, clujeanul Dudu Isabel, fiind cotat ca una dintre cele mai bune voci din hardul românesc.

Așadar, interviul trupei Moise a căpătat greutate iar bunăvoința și umorul cu care au dat interviul fiind demne de toată lauda. Și pentru care le mulțumim, atât eu, cât și colega mea Corina Enache.

Sunetul trupei este unul bine închegat, are multă greutate, compozițiile se încadrează foarte bine în gen…deci o trupă cu un viitor cert. Va avea multe de spus în hardul autohton.

Nu pot să nu remarc prezența în fața scenei a lui Sorin Moise, tatăl lui Alin.

Alaturi de noi la interviu au fost prezenți, din Petroșani, prietenii mei, Petru Tămaș și Tibi Dărda, susținători fideli ai trupei Moise.

Cătălin Statie: Vreau să mă prezint: Eu sunt Cătălin Statie, Senior Editor la Curierul de Râmnic Magazin, singura presă din Vâlcea care scrie despre voi. Și Corina Enache, colega mea de la Redacția Culturală. Noi suntem peste tot.

Corina Enache: Sunt onorată!

Alin Moise: Saru’ mâna!

CS: Așa… V-am urmărit în mod special pentru că, dupa părerea mea, sunați într-un mod extraordinar. Sunteți ceva așa, care vine din urmă,  deosebit de ce se cântă. Un sunet gros, așezat, plăcut, vă spun. Și sunteți o echipă formidabilă. Nu vreau să vă laud. Uite, să vă spună el, că l-am contactat special pentru acest interviu. Și nu m-am pregătit, că nu îmi place să mă pregătesc. Dar e important  să spuneți voi ceva despre trupa voastră, despre planurile voastre, orice. Hai, Aline, tu!

Alin Moise: Trupa s-a înființat în anul 2018, în care am compus și primul album, albumul “Cine ești, cine sunt”. Albumul a fost lansat în 2019 concertistic. În anul 2019 am avut primul concert. A urmat un turneu de lansare prin toată țara al albumului “Cine ești, cine sunt”. Apoi am avut  pe vară festivaluri. Acum a fost perioada neprielnică tuturor. Cea cu…Alex Gomez: Binecunoscută…

Alin Moise: Exact, cu covidul.

CS: Aaaa, nemaipomenit asta: perioadă, mă rog… În fine, care a omorât în principal taman cultura asta.

Alin Moise: Da, exact.

CS: Taman cultura asta cu instrumente. E mai greu să pui instrumente pe o scena. E mai complicată o scena cu instrumente.

Alin Moise: A amânat-o, n-a omorât-o.

CS: A amânat-o, așa. Hai că v-a fost greu la toți.Și nouă din partea astălaltă.  Stai liniștit!… Cum i-ai găsit pe băieții  ăștia cu care sunați atât de frumos?

Alin Moise: Care sunt!

CS: Care este! Care este, da!

Alin Moise: În primul rând sunt niște băieți extraordinari. Suntem într-o formulă nouă, cu solistul nostru nou, Dudu Isabel.

CS: Cu solistul vostru nou, de când?

Alin Moise:  Nou, din seara aceasta, am avut primul concert, prima apariție live.

CS: Aaaaa, tu ești… Acuma ai venit.

Dudu Isabel : Io-s vinitură…

CS: OK!

Dudu Isabel: Cum se spune la noi…

CS: La voi, unde?

DI: La noi în Ardeal.

CS: Măi, fir-ar să fie! Toată lumea ardeleancă. Să știi că doamna mea e din Baia Mare. Și eu am nimerit tot  cu o ardeleancă. Asta e! Dar eu sunt vâlcean, d-ăsta, oltean de aici.

Dudu Isabel: Nimeni nu e perfect.

CS: Da, ca să fie așa mai coloratură, să vin înspre voi, am adus băieții din Petroșani, Petrila, barock-ul rock-ului  din zona respective.

Alin Moise: Care vin și susțin peste tot.

CS: Absolut! Absolut! Uite! Uite: Petru Tămaș, Tibi Dărda. Da. Îi trecem și aici în interviu, stau liniștiți, chiar dacă nu scot niciun cuvânt. Deci, continuați. Cum l-ai agățat pe el?

Alin Moise: Alex Gomez, toboșarul nostru a mai colaborat  acum vreo câțiva ani buni, 4-5 ani să fie, cu trupa Gothic.

CS: Gothic?Aha…

Alin Moise: Da, și eu personal locuiesc în București de 5 ani de zile.

CS: Se închide mineritul, da.

Alin Moise: Da, se închide mineritul. Suntem și vecini de cartier, stăm în același cartier. Am colaborat împreună, am mai cântat împreună. A fost o alegere destul de simplă.

CS: Voi cantați hard, nu? Așa vă…

Alin Moise: Hard rock.

CS: Cânți cu două sau cu una?

Alex Gomez: Cu două.

CS: Cu două, da? De obicei nu cânți tu. Cu doua măciuci, nu cu două tobe.

Alex Gomez: Cu două pedale, două măciuci.

Alin Moise: Măciuci multiple.

CS:  Așa e! Pentru că, gândeam eu că trebuie să sune altfel. Dar probabil că asta e scena, asta e… Atâta ați avut la dispoziție. Dar, oricum, sună foarte bine! Măi, e ceva… De-aia v-am și urmărit. Să știți că eu ascult muzică… Am 60 de ani. Ascult muzică din…

Alin Moise: Mulți înainte!

CS: Hai să zicem, din anii ’65, ‘ 66, ’67.

Alin Moise: ‘69

CS: Merge si ’69! Și pe… Auzi, am vrut să îi spun de la scenă… Are o față de oltean. Tu de unde ești?

Bogdan Ștefan Buta: Sunt unii care nu știu geografie și consideră că Petroșaniul e în Oltenia.Gândind că…

CS: Nu e în Oltenia!

Bogdan Ștefan Buta: Hai să iți zic. De-aia ți s-a părut că sunt oltean. Eu sunt ardelean, dar sunt din Petroșani. Așa…

CS: Adică ești tot din zonă… Așa, ai văzut!(m-am uitat înspre Petru și Tibi… nu îmi spuseseră nimic)

Bogdan Ștefan Buta: Chiar petroșănean. Adică, de la oraș.

CS: Înseamnă că de-asta…

Bogdan Ștefan Buta: La fel, e primul concert în formula și cu mine, da. Pentru că eu și cu Alin am mai cântat în mai multe trupe. Nu spun care, că e secret, că nu putem.

Alin Moise: Smiley…

CS: Păi, nu ai cântat cu el in IRIS de exemplu, unde l-am cunoscut eu.

Bogdan Ștefan Buta: Am cântat în Kempes.

CS: Așa.

Petru Tămaș: Cine n-o cântat în IRIS?…

CS: Cine n-o cântat în Kempes.

Bogdan Ștefan Buta: Așa, și m-a contactat să-l ajut și cu trupa asta, pentru că sună foarte bine. Și modern, și știu ce compune  Alin. Și a luat ființă partea a doua a trupei Moise, adică considerăm noi, e o trupă bună, mult mai bună.

Petru Tămaș: Este 2 punct 0.

CS: Adică? Ce ai spus tu că e?

Petru Tămaș: 2 punct 0.

CS: Aaaa, Moise 2 punct 0, da?… Deci,  nu vă pun întrebarea de unde vine numele de Moise.

Petru Tămaș: De la taică-său.

Alin Moise:  E formula în care sperăm să lansăm și al doilea material discografic. În mare parte e deja compus. Urmează sa lucrăm la părțile vocale, să le imprimăm, să facem un pachet frumos. Și sperăm să lansăm și al doilea album discografic  Moise 2.0.

Bogdan Ștefan Buta: Care nu se va numi așa.

Alin Moise: Normal, care nu se va numi așa.

CS: Nu, important e că lucrați la ceva și vedeți viitorul. Că sunt atâtea trupe și cei dinaintea voastră sunt foarte dezamăgiți de sistem. Și eu m-am bătut cu sistemul la greu, dar asta e. N-o să apară piesa asta… Dar am vrut să spun că îmi pare bine că priviți înainte, știți?… Sunt mulți care, cumva, au clacat, s-au plafonat, cântă așa… hai că vine valul… Voi aveți așa, o idee, o…

Alin Moise: Păi, dar nu e altă variantă. Trebuie să faci treaba asta, trebuie să privești înainte. E simplu. Înapoi nu ai cum să te duci.

CS: Da da! Tocmai de-asta  cred că trebuie să fiți sustinuți. În afară de faptul că, încă o dată și vă spun a nu știu câta oară, că sunați extraordinar de bine.

AM: Ne bucurăm și…

CS: Am venit aici și am venit cu aproape toată redacția… Directorul ziarului e pe undeva pe acolo. Colegul meu de clasă, rock-er și el, vechi, d-ăsta zic… Dar am vrut să le atrag atenția asupra voastră… La toți le-a plăcut. Și toți sunt d-ăștia care ascultă rock de ani și ani de zile. Și asta este foarte frumos. De tine… ți-am spus că m-am interesat și la un profesor de chitară. Și a zis ok. Daca el mi-a zis ok e ok! Vorbesc de Adi Manolovici, nu știu dacă îl știți voi, dar el sigur îl știe.

Alin Moise: Da!Da!

CS: Este prietenul meu de 27 de ani. Și când  îmi place ceva  și vreau să am confirmarea că îmi place, îl mai sun pe el, știi? Asta este! Acum vreau să… Te rog frumos să te prezinți!

Alex Gomez, de la Buzău. Nu sunt de pe Vale, nu sunt din Vale, sunt de la Buzău. Și cânt la tobe.

CS: Da, așa…

Alin Moise, chitară.

Dudu Isabel, de la Cluj.

CS: De la Cluj, da.

Dudu Isabel: De la microfon.

CS: Am un văr primar la Cluj.

Bogdan Ștefan Buta, oltean de la Petroșani, și cel mai bun basist din trupa asta.

CS: Da da da , Ok, Ok. Asta este foarte frumos.

Alin Moise: Da, dar el e singurul.

CS: A, e singurul toboșar din trupa asta. Uite, ce interesant! O întrebare am să vă pun: aveți în vedere concerte dincolo?… Dincolo de România?

Alin Moise: Deocamdată, având în vedere că noi cântăm în limba română, nu am planificat dar cu mare plăcere, dacă vom fi invitați. Oriunde, suntem deschiși.

CS: Să vă spun de ce. De ceva vreme urmăresc trupele de metal, black metal, știi? Și am avut o discuție interesantă cu baieții de la Bucovina, nu vă spun… Ideea este ca recunoașterea întotdeauna, cum se face, că întotdeauna românii o primim de afară. Din interior mai greu. Nu vreau să vă spun.  Cunosc toată mizeria din domeniul muzical care s-a perpetuat in România și așa mai departe. Vreau să vă spun, daca o să urmăriți în ziarul nostrum și în revista noastră, eu am fost și am luat un interviu  la Electrecord administratorului judiciar… al Electrecord-ului. Ce mi-a povestit omul ăla, nu vă mai povestesc, știți?!… De-asta voiam să vă întreb dacă aveți de gând să cântați peste hotare. Aveți ceva planificat pentru anul ăsta, festivaluri de rock în țară.

Alin Moise: Teoretic, da. Practic, să vedem ce… Să vedem ce festivaluri de rock. Nici festivaluri de rock  nu știm dacă  sunt planificate anul ăsta.

Alex Gomez: Să vedem ce festivaluri de rock rămân în picioare. Și, da, înca sunt, deci  încă  mai avem…

CS: Deci aveți contactele, tot.

Alin Moise:  Nu, avem festivalurile în picioare. Să vedem ce mai rămâne din…

CS: Din festivalurile  care le aveați oricum programate.

Alin Moise: În principiu, dacă se va ține, următorul concert va fi în Rock în Sat -Vama Veche, pe 28 August.

CS: Au, au, au, eu cu doamna mea plec în concediu în Vama Veche, în săptămâna 1 din august… Nasol!… În sfârșit, e bine, e bine! Mai spuneți ceva de la voi. Ceva, ce vreți voi.  Și uite, spuneți orice impresie, ceva ce v-a plăcut vouă.

Alin Moise: Mi-a plăcut foarte mult aici. Este un peisaj foarte frumos. Este un festival deosebit, prin prisma peisajului, mi-a plăcut aici foarte mult.

CS: Să știi că locația asta este nemaipomenită. Eu sunt prieten cu Mihai Răzvan Mugescu, care organizează de fapt  festivalul de blues.

Alex Gomez: Da da da

CS: Da, și asta în altă locație, unde intră mult mai multă lume. Iar găselnița asta mi s-a parut nemaipomenită.   Și mai ales că simțeam nevoia asa de rock, de trupe.

Bogdan Ștefan Buta: E chestia de noroc bun. Noroc bun!  Eu sunt din Valea Jiului, știi?…

CS: Da, stiu!  Vă povestesc eu de norocul vostru…

Bogdan Ștefan Buta: Bip, bip, bip…

Bip, bip, bip, băgăm bip-uri…

Bogdan Ștefan Buta: Dacă ne place să spunem că ar fi o chestie de bine, să spunem no rock bun.

CS: Da!

Petru Tămaș: No, la Rock și să fie bun! Îi NO ardelenesc. No, hai la rock, băi. Și să fie și bun. Dacă îl asculți pe Moise… Eu nu am auzit în viața mea un chitarist mai bun decât el.

Tibi Dărda: Da, îi Cristi care e tot de la noi. Foarte bun chitarist. Foarte, foarte bun.

Petru Tămaș: Dar nu mai bun decât noi.

Bogdan Ștefan Buta:  Nu nu nu! Atacă cu totul și cu totul alt… Deci e fiecare cu altceva. Știi?

Tibi Dărda: D-apoi sunt foarte mulți chitariști buni la noi in țară. Și Cristi, și…

Petru Tămaș:  Cristi…Bine, el e din strămoși cu coardele… Tu ești mai batrân.

Alin Moise: Sunt mai mulți chitariști buni în țară, din păcate?

Petru Tămaș: Nu, din fericire!

Alin Moise: Și ce pot spune e că m-am interesat și sunt cel mai bun de la mine din scară. Că la mine pe scară nu mai cântă nimeni la chitară.

Petru Tămaș: Nu nu nu , deci ce face Alinuțu nu face nimeni!

Bogdan Ștefan Buta: Are dreptate! Am fost la el în scară și așa este.

Petru Tămaș: Numai la el în scară. La scara România nu face nimeni.

CS: Da, eu pot să confirm.

Petru Tămaș: Și să știi că e președintele de scară  România.

CS: Eu pot să confirm treaba asta.

Petru Tămaș: Dacă România e un bloc, ăsta e președintele de scară acolo. Și el cântă cel mai bine din toată  scara aia. Pe bune!

CS: Important este  că și el ca și chitarist poate să…

Petru Tămaș: Și decât cei de la etajul 3, și de la etajul 2, și de la etajul 1, și de la parter, pe bune!

CS: Un chitarist poate să cânte singur cât o vrea. Important e să aibă o trupă cu care să sune într-un anumit fel.  Și aicea e foarte greu să scoți un sunet  care să placă la toată lumea.

Petru Tămaș: Hai să ne ințelegem. Eu tot timpul am urât chestia asta cu topurile de chitariști și de muzică. Plus că nu e ca în sport. Adică nu ajugi din punctul A in punctul B. Că nu dai mai multe goluri. Muzica e artă. Dacă face două note și le face frumos e la fel de bun ca ăla care face 1000 de note. Ideea e ca să iți placă ție. Și să nu faci un top al chitariștilor, sau un top al bateriștilor. Că nu asta contea­ză.

CS: Nu contează!

Petru Tămaș: Arta nu se poate cataloga. Din punctul meu de vedere.

CS: Eu am dat pe spate cand am aflat ca Prince e in top 10 al chitariștilor  Old Time. Prince… Ăla micul…

Petru Tămaș: E un top făcut de public.

CS: Eu am apreciat sunetul vostru, știți. Mi-a plăcut foarte mult și, părerea mea, dacă ar mai apărea trupe de calitatea voastră, atunci aș simți așa că mai există un viitor în muzica asta a Hard-ului și a Havy-ului.

Petru Tămaș: Nu toată lumea apreciază…

 CS: Că în muzica asta Black, Metal și alea… Câtă frunză, câtă iarbă, știți?…Este foarte greu să îi înțeleg, eu care sunt un Thrah-ist, nu? La mine Thrash-metal-ul. La mine Meghadet-ul e number one. Dar baza mea de cultură e tot de Hard-ul. De exemplu, nu știu dacă ați auzit de STATUS QUO. STATUS QUO au fost idolii mei din liceu până când a murit blondul, anul trecut sau acum 2 ani. După care s-a tăiat. Asta este!

Îmi pare bine că v-am cunoscut. Vă mulțumesc foarte mult că ați fost de acord să dați acest interviu.

Alin Moise: Și noi mulțumim!

Corina Enache: Mulțumim!

CS: O să primiți, o să vă trimită Corina Enache când o sa apară în ziar. Sper ca la anul când o să mai creșteți… Așa, eu bătrânul… Să facem un interviu pe care să-l punem pagina principală în revistă. La anul, poate un supliment muzical, asta am vrut să spun. Vă mulțumesc foarte mult, băieți! Extraordinar!

Interviu realizat de Cătălin Statie și Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *