Re-polonizarea presei private din Polonia

610 0

Re-polonizarea presei private din Polonia se află în prim plan în ultima perioadă se spune într-o analiză a  European Journalism Observatory.

După cinci ani de la instalarea la putere a partidului conservator Dreptate și Justiție-PiS, sistemul mediatic a avut o dinamică pozitivă, cu schimbări profunde. Televiziunea și radioul publice au devenit  media naționale, ceea ce înseamnă că informează asupra pieții interne, a vieții polonezilor. Din 2015, sute de jurnaliști și editori controversați, mulți cu procese de șantaj, sau plătiți de politicieni sau firme, au fost dați afară și înlocuiți cu jurnaliști tineri, unii cu studii în State. Dar, au adus și de la pensie monștrii sacri, jurnaliști cunoscuți și iubiți în Polonia. După alegerile prezidențiale recente, câștigate de candidatul PiS, Andrzej Duda, situația pare să se stabilizeze, dar guvernul declara că intenționează să ia măsuri pentru a reduce proprietatea străină asupra companiilor media poloneze.

Vulgaritatea, politica de scandal și știrile preponderent negative au fost eliminate din dezbaterile de la radioul și televiziunea publice, programele lor consacrându-se cu precădere asupra vieții polonezilor obișnuiți, a declarat Piotr Sula, politolog la Universitatea din Wrocław.

Liderii partidului PiS au afirmat în repetate rânduri că mai multe companii străine, în special germane, dețin o parte prea importantă din media poloneze și că acest lucru ar avea un efect nefast asupra societății. Timp de mai multe luni, termenul re-polonizare a dominat dezbaterea publică înainte de a fi înlocuit cu un nou termen: deconcentrare. O explicație posibilă este faptul că Polonia, ca membru al UE, nu poate reduce proprietatea germană asupra media, nu poate naționaliza posturi străine, fără să sufere sancțiuni.

Deocamdată aceste sancțiuni sunt pur formale. De exemplu, în clasamentul indicelui de libertate a presei, clasament întocmit și controlat de Germania, Polonia a căzut de pe locul 18, pe locul 59.

Radioul polonez, televiziunea și agenția de presă sunt obligate să contracareze politica antinațională a media străine și în acest scop se concentrează pe informațiile naționale.

DOM’PROFESOR evz.ro

Articole asemănătoare

La Olănești se igienizează toate scările de bloc

Postat de - 5 aprilie, 2020 0
FacebookTwitter02.04.2020 În conformitate cu ordonanță militară nr.4/29.03.2020 art.6, UAT Băile Olănești a asigurat montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe și a procedat la dezinfecția scărilor…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *