Școala a început cu bucurie, dar putem reveni oricând la pandemie

370 0

Noul an școlar 2021-2022 a început azi. Este al doilea an la rând când școala începe în vremuri de pandemie.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarant că, 99,7% dintre cei aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari pot începe şcoala cu prezenţă fizică şi a subliniat importanţa vaccinării anti-COVID-19.

Aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari au mers fizic la festivitățile de începere a școlii. Cu emoții, cu bucurii, poate și cu nerăbdare sau, dimpotrivă, cu tristețe că vacanța s-a dus.

Ca o sfidare la adresa copiilor, desigur, cu excepția celor care din motive medicale nu pot face vaccinul, personalul din învăţământ este vaccinat în proporţie de numai 61%.Copiii nu pot fi acuzați.

Din nefericire, lucrurile stau mai grav  decât anul trecut. Bilanțul cazurilor de COVID a depășit 2.000 de cazuri pentru a șasea zi la rând și e aproape dublu față de cel înregistrat acum un an. Duminică au fost 2.255 de cazuri de infectări, față de 1.311 câte erau în 12 septembrie anul trecut.

Părinții nu s-au putut abține să nu meargă cu micuții la festivități, deși  li s-a recomandat să evite prezența alături de copii, ori să se limiteze la un singur părinte.

De asemenea, s-a cerut directorilor să ia măsuri astfel încât să nu se creeze aglomerări în curțile școlilor în prima zi de școală. Cu toate acestea, mai mulți politicieni au participat la festivitățile de deschidere. Dacă anul trecut părinții nu s-au putut bucura alături de copiii lor de emoția primei zile de școală, de data aceasta părinții vor putea să participe la festivitățile de pe 13 septembrie.

Veștile și previziunile nu sunt foarte bune. În ritmul acesta, este posibil ca, la jumătatea lunii octombrie, rata de incidență să ajungă la 6 la mie, limita de la care se trece în online.

Medicii insistă să fie respectate regulile sanitare din pandemie: mască, distanțare, iar acolo unde este posibil, vaccin anti-COVID. Cu toate că este cea mai la îndemână armă împotriva pandemiei, vaccinarea în România a ajuns într-un moment critic. Puțin peste 4.500 de persoane se vaccinaseră duminică în decurs de 24 de ore. Asta, în condițiile în care scenariul este cât se poate de îngrijorător. Sunt estimate 10.000 de infectări pe zi în octombrie. Specialiștii îi îndeamnă pe părinți ca la primul simptom, specific unei răceli, să-și testeze copilul anti-COVID și sub nicio formă să-l lase la școală.

Cu o zi înainte de începerea școlii, premierul a cerut ca toți elevii să fie în siguranță la revenirea în clase. 141 de copii bolnavi de COVID erau internați duminică în spitale, din care 9 la Terapie Intensivă.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *