Dacă tot nu putem renunţa la o ceaşcă de cafea dimineaţa…

666 0

Dacă tot nu putem renunţa la o ceaşcă de cafea dimineaţa, cum ar fi dacă am combina-o cu cardamom?

Ei, bine, ne-am bucura de o aromă sofisticată, un gust plăcut, dar şi de efectele benefice asupra sănătăţii.

Această combinaţie nu este deloc nouă, fiind foarte apreciată de arabi şi indieni încă de acum câteva secole.

Reţeta originală foloseşte câteva păstăi de cardamom în cafeaua fierbinte sau se macină câteva boabe împreună cu cele de cafea.

Cardamomul este unul dintre cele mai apreciate condimente, în India este considerat „regina condimentelor”, preţul său fiind depăşit numai de şofran, vanilie şi trufe.

Costul ridicat reflectă foarte bine reputaţia sa.Are un parfum deosebit, fin, dar puternic, dulce şi iute, ce lasă pe limbă un gust de lămâie, camfor şi portocală.

Este de două feluri:

  • Verde – aromă mai fină.
  • Maro – aromă intensă.

Pentru a le menţine aroma, seminţele se păstrează în tecile din care provin, care se desfac doar înainte de folosire, când se macină, tocmai pentru a le păstra aroma intensă şi proaspătă.

Dar cardamomul este mai mult decât un condiment, are nenumarate beneficii pentru sănătate.

De-a lungul timpului, s-a constatat că are efecte antioxidante, antibacteriene, antivirale, carminative, expectorante, stomahice, detoxifiante, neurotonice, revitalizante, antiinflamatorii, antispasmodice şi antifungice.

Beneficiile asupra sănătăţii:

  • Îmbunătăţeşte digestia, creşte pofta de mâncare (în doze mici) sau inhibă apetitul (în doze mai mari), combate balonarea, aerofagia, greaţa, vărsăturile.
  • Cafeaua cu cardamom – puternic antibacteriană- combate efectele nocive ale teobrominei şi teofilinei (conţinute de cafea, cacao sau frunzele de ceai) şi protejează dantura împotriva cariilor şi altor infecţii.
  • La preparare se adaugă maxim 1,5 grame la 750 ml apă (se recomandă a nu se depăşi doza, mai ales în cazul persoanelor care suferă de ulcer, reflux gastroesofagian sau litiază biliară).
  • Mestecate, seminţele de cardamom împrospătează respiraţia. Chiar se recomandă mestecarea a două, trei seminţe după o masă copioasă.
  • Este de ajutor în cazul calculilor biliari sau renali.
  • Combate halena, ameliorează alergiile respiratorii, astmul bronşic, congestia pulmonară.
  • Sub formă de ceai, se foloseşte în tratamentul răcelii, al durerilor în gât şi al infecţiilor tractului urinar.
  • Creşte diureza.
  • Previne şi tratează unele cancere.
  • Combate depresia şi oboseala.
  • Scade tensiunea arterială, normalizează circulaţia sângelui în plămâni, stimulează circulaţia periferică, previne formarea cheagurilor.
  • Inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor, mucegaiurilor şi fungilor.
  • Opreşte sughiţul, ameliorează crampele stomacale şi intestinale.

Uleiul esenţial de cardamom are proprietăţi analgezice, are un puternic efect antispasmodic, reducând durerile şi spasmele musculare.

Stimulând secreţia de sucuri digestive, aceste ulei esenţial îmbunătăţeşte digestia şi absorbţia nutrienţilor, relaxează muşchii stomacului.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, uleiul extras din seminţe de cardamom contribuie la scăderea acidităţii gastrice, acţionează ca laxativ, ameliorează colicile, gazele, dispepsia şi greţurile.

 Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *