Un gând pe zi, de Constantin Ene (11)

781 0

 Sănătatea publică

V-ați întrebat vreodată de ce în urările pe care noi cetățeni  le facem unii altora, prima frază cuprinde mesajul: „Îți urez multă sănătate„? Pentru că este ceea ce ne dorim, în primul rând, toată viața! De altfel, se zice că dacă ești sănătos, le faci pe toate!

În calitate de consilier județean îmi voi pune toată energia la bătaie, ca, pe lângă alte proiecte legate de sănătate, să contribui la dezvoltarea unor centre de permanență în mediul rural, pe o raza de 30 de km astfel încât, cu program continuu cetățenii să aibă un acces facil si rapid la serviciile de sănătate, mai ales în zonele în care localitățile sunt la distanță mare față de spitale.

Ce putem rezolva cu ajutorul acestor centre de permanență:

  • Degrevarea serviciilor de ambulanță, deoarece multe dintre situații pot fi rezolvate în aceste centre de permanență.
  • Sprijin pentru cetățenii în vârstă și cu venituri mici care nu își permit să se deplaseze în orașele cu spitale.
  •  Suport pentru turiști.
  • Dotarea cu ambulanțe, a unei părți a centrelor de permanență, având în vedere răspândirea geografică a localităților și densitatea populației.
  • Încurajarea, în colaborare cu instituțiile școlare, a componentei de educație si prevenție în sănătate, prin organizarea unor caravane pentru consulturi stomatologice, mai ales in mediile defavorizate.

Igiena deficitară în unitățile de învățământ din județ este principala cauză de răspândire a bolilor, mai ales în cazul copiilor de vârstă preșcolară și a școlarilor mici.

 Ce îmi propun:

  • Monitorizarea și încurajarea deschiderii de cabinete de familie în comunele în care acestea nu există.
  • Asigurarea unor condiţii mai bune cadrelor sanitare în vederea înfiinţării de cabinete medicale în zonele defavorizate sau în proximitatea unei zone populate de un număr semnificativ de cetăţeni care nu beneficiază de acces facil la servicii medicale.
  • Asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familie și includerea acestora în programe de formare profesională.
  • Inventarierea urgentă a unităților medicale vâlceane care funcționează în condiții insalubre sau care pun în  pericol siguranța cetățenilor și demararea procedurilor pentru renovarea lor, construcții noi adaptate nevoilor comunităților, servicii de urgență la standarde europene.
  • Spitale civilizate, cu dotări corespunzatoare. Instruirea adecvată a personalului, pentru a asigura creșterea accesului la servicii sustenabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin proiecte integrate (infrastructură, dotări și servicii)

Pentru persoanele cu dizabilitati sunt necesare : 

  • Condiții minime de acces la servicii medicale în majoritatea unităților medicale, cu excepția celor renovate parțial recent.
  • Facilități la programare sau la acordarea cu prioritate a serviciilor.
  • Asigurarea de transport din partea autorităților, precum si integrarea în programe speciale pentru obținerea drepturilor prevăzute de lege (acordarea de ajutoare sociale, certificate potrivite gradului de încadrare etc.).
  • Instalarea unui sistem electronic de primiri cereri pentru programari la medici, în Policlinica Spital. Asfel, pacientul, dar si medicul, vor ști data si  ora la care trebuie  să se prezinte la control, evitând aglomerația de pe holurile policlinicii.

Îmi doresc, din suflet, să avem un județ, în care sănătatea mea, a dumneavoastră, a familiilor noastre, să fie în siguranță. Acum nu este, întotdeauna.

Cu considerație,

Constantin Ene – candidat din partea Alianței USR PLUS la funcția de consilier al Consiliului Județean Vâlcea.

Articole asemănătoare

Laudatio George Botoran

Postat de - 7 februarie, 2021 0
FacebookTwitterPentru că am plecat din Râmnic și nici nu am mai discutat cu cineva subiectul alegerilor pentru funcția de subprefect…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *