Nu votez, nu mă afectează politica

575 0

Vorba asta din titlu, unii chiar o practicăm, alţii o auzim de la cei din jur.

Este un fenomen cu rădăcini în dezamăgirile succesive experimentate şi în argumentaţii false, ce încă circulă.

Dar democraţia înseamnă, în primul rând, participare.

Viaţa fiecăruia dintre noi depinde de politică, cursul ei este afectat de deciziile oamenilor politici, de la preţul alimentelor şi al utilităţilor, de la ratele la bancă, de la drumurile pe care circulăm, până la condiţiile din spitale şi sistemul de educaţie.

Te revolţi și „înjuri” primarul localității tale pe reţelele de socializare, pentru că aşa este „cool”, mergi îmbufant să îţi plăteşti facturile sau ratele la bancă, pe rețelele de socializare, ai o problemă de sănătate, copilul tău sau părinţii tăi au nevoie de îngrijiri medicale şi ajungi la spital, un spital cu un director numit politic şi condiţii precare de igienă sau tratament.

Sistemul de învăţământ nu are viitor, programa se schimbă peste noapte, profesorii sunt dezinteresaţi, iar directorii de şcoli sunt numiţi politic, fără concurs – ce surpriză!. Trăiești într-un oraș gri, fără perspectivă. Politica aia ce nu te afectează are un rol fundamental în mărirea taxelor și impoxitelor locale, în lipsa locurilor de muncă sau în lipsa autostrăzilor.

Comunităţile mici sunt controlate politic, nimic nu se face fără încuviinţarea celor care au fost “aleşi” să le conducă.

Da, a celor care au fost aleşi pentru că tu nu ai fost la vot, nu te afectează politica.

Ai şi avem cu toţii o responsabilitate să nu le permitem celor care cred că pot controla să decidă pentru noi cum va arăta viitorul, ce şi câte taxe plătim, lucrurile pe care avem voie să le facem sau nu, libertatea presei sau justiției locale.

Dacă eşti cu adevărat responsabil, ar trebui să te intereseze cine te reprezintă, dar, mai mult decât atât, ar trebui să te intereseze starea proastă a comunității tale, pe care o implică absenţa la vot.

Votul tău este despre tine, pentru că tu votezi, dar este şi despre comunitate, pentru că alegerile făcute individual o pot afecta.

Votează! Votul tău contează!

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *