Diplomația maghiară, mult mai ferma decât diplomația românească, condiționează Kievul

490 0

Diplomația maghiară, mult mai ferma decât diplomația românească, condiționează Kievul: Mai întâi să se rezolve problemele etnicilor maghiari din Transcarpatia, și apoi deblocăm comisia Ucraina-NATO

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit cu ministrul Economiei Externe și al Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, în incinta Administrației regionale de stat Transcarpatiei, informează Agenția BucPress, preluată de Romanian Global News.

Peter Szijjártó a declarat că Budapesta dorește să rezolve problemele privind relațiile Ucraina – NATO și că ar renunța la veto-ul său. „Pentru aceasta este nevoie de un singur lucru: să aflăm de la maghiarii din Transcarpatia că problema privind legea lingvistică și legea educației va fi rezolvată favorabil pentru ei”, a spus șeful MAE de la Budapesta.

Întâlnirea primului ministru al Ungariei, Viktor Orban, și a președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, este posibilă dacă se obțin rezultate în cadrul negocierilor comisiilor bilaterale cu privire la o serie de probleme.

Potrivit corespondentului „Adevărului european”, acest lucru a fost declarat de ministrul maghiar de externe la Ujgorod în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba.

„Această întâlnire trebuie luată în serios, astfel încât să nu fie lipsită de sens. Mai întâi, dorim să ajungem la acorduri preliminare privind relațiile de bună vecinătate, pentru care rezultatele ședințelor comisiilor menționate de domnul Kuleba vor fi importante. Dacă aceste întâlniri vor avea succes, putem conveni asupra unei întâlniri a liderilor de țări”, a spus șeful diplomației de la Budapesta.

Romanian Global News precizează că urmare a politicii externe extrem de ferme, Ungaria, spre deosebire de România, a impus statelor unde sunt minorități maghiare să le acorde maxim de drepturi, facând astfel posibilă nu numai păstrarea identității maghiare ba chiar și dezvoltarea acesteia.

Sunt lideri ai comunităților românești din vecinătatea Românie, care, disperați de lipsa de interes a diplomației de la București și a complicităților pe care aceasta le are cu diverse state în care sunt aceste comunități, intenționează să se adreseze guvernului și diplomației maghiare, extrem de eficiente în acest domeniu, pentru a le cere să le apere și lor drepturile față de statele în care locuiesc!

ROMANIAN GLOBAL NEWS

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *