Astăzi, 5 octombrie 2020, preşcolarii, elevii şi profesorii din toată lumea marchează Ziua Internaţională a Educaţiei.
Ziua internaţională a profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice. Tocmai din acest motiv, pe data de 5 octombrie sărbătorim atât ziua mondială a educației, cât și ziua profesorului. Profesorii sunt indispensabili dintr-un învățământ de calitate motiv pentru care, Organizația Națiunilor Unite insistă ca toți profesorii care sunt recrutați să fie remunerați pe măsură și să beneficieze de formare profesională, tocmai pentru a fi motivați de resursele educaționale și financiare.
Federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice “Education International” a lansat pe data de 5 octombrie 1994, o campanie de promovare ce are în vedere meritele cadrelor didactice, dar și contribuția acestora adusă în procesul educațional, la nivel mondial. Pentru a le recompensa performanțele profesorilor, în anul 2008 a fost instituit Premiul Hamdan. Premiul constă în suma de 300.000 de dolari, se acordă din doi în doi ani și se împarte la trei laureați ale căror proiecte pe care le-au susținut de-a lungul anilor au scopul de a îmbunătăți performanțele, dar și eficiența profesorilor.
În anul 2016, atunci când s-au împlinit 50 de ani de la adoptarea “Recomandării privind statutul profesorilor”, ziua mondială a educației a avut tema: “Să-i prețuim pe profesori și să le îmbunătățim statutul”. Evenimentul s-a desfășurat pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030, pentru o dezvoltare durabilă.
Agenda 2030 a fost adoptată de ONU în septembrie 2015 și garantează o educație de calitate pe termen lung.
În România anului 2020, realitatea în care ne-a pus pandemia de coronavirus face ca profesorii să aiba o sarcină mult mai dificilă decât în anii anteriori. În țara noastră sunt peste 220.000 de dascăli, iar peste 50.000 de profesori au peste 60 de ani și sunt astfel incluși în categoria de risc.
Pericolul infectărilor au dus la situația în care sute de profesori au cerut ieșirea la pensie anticipată înainte de începerea anului școlar 2020-2021. Școala online este o altă provocare cu care profesorii și elevii se confruntă în această nouă realitate, problemele tehnice și lacunele în predarea online făcând din școala online o încercare atât peste elevi cât și pentru profesorii lor, asta dincolo de situațiile în care cursurile sunt întrerupte pe Zoom de Clanul Leilor sau alți indivizi.
Anul acesta, luni 5 octombrie este zi liberă pentru elevi.
Corina Enache