Lupta pentru legalitate continuă!

548 0

 COMUNICAT DE PRESĂ Nr.: 196/19.10.2020

Ref: Lupta pentru legalitate continuă! AVE – Asociația Vâlceană a Elevilor cere aplicarea Legii Educației. Bursele Sociale, de Studiu, de Merit și de Performanță sunt o OBLIGAȚIE LEGALĂ, nu un cadou din generozitatea Primarului. Astăzi, 19 octombrie, reprezentanții AVE au depus un recurs la Tribunal.

Asociația Vâlceană a Elevilor este recunoscută pentru multe lucruri, însă, luptele pe care le ducem la capitolul ,,burse” sunt știute atât în comunitatea noastră, cât și la nivel național. Procesele cu Primăria Râmnicului au avut un parcurs lung, iar noi suntem pregătiți să urmăm cursul Justiției până când Primăria Râmnicului va fi obligată să respecte legea.

De mai bine de 4 ani, Primăria Râmnicu Vâlcea, se luptă cu elevii comunității sale și refuză sistematic respectarea legii în privința burselor școlare.

În fapt, raportul recent publicat de Avocatul Poporului și Societatea Academică din România arată că nicio primărie din județul Vâlcea nu acordă burse școlare în condițiile legii, cea mai mare parte neacordându-le deloc, iar câteva, cum este și cazul Râmnicului, le acordă doar parțial, după criterii ce contravin legii, inventate de primării.

În 2019, după câștigarea unui prim proces de către AVE, Primăria s-a văzut nevoită să acorde burse elevilor râmniceni, după 3 ani în care nu acordase nicio bursă – nici olimpicilor, nici elevilor cu medii mari, nici cazurilor sociale. Totuși, până și atunci a ales să nu respecte criteriile stabilite de Legea Educației Naționale. Astfel, reprezentanții AVE au fost nevoiți să recurgă din nou la instanță, pentru a convinge autoritățile locale să respecte legea.

La al 2-lea proces, Tribunalul Vâlcea nu ne-a dat câștig de cauză, deși Legea Educației are prevederi limpezi la acest capitol. Astăzi, continuăm lupta în Justiție pentru drepturile elevilor Râmnicului și, în acest sens, am depus un recurs la decizia primei instanțe la Tribunalul Vâlcea.

Pentru AVE, elevii vâlceni chiar sunt prioritari! Ne pasă și ne luptăm pentru educația și bunăstarea lor și nu vom ezita niciodată să mergem în instanță pentru a le apăra. Rând pe rând,

ne vom asigura că drepturile legale ale elevilor vâlceni sunt respectate în toate localitățile județului.

Școlile cresc oameni, cetățeni, membri noi ai comunităților în care trăim. Ei trebuie să știe că celor care conduc comunitățile lor, le pasă de destinul lor și de exemplul pe care îl oferă. Ei trebuie să vadă că a avea un drept legal este un lucru valoros.

Primăriile din Vâlcea și din întreaga țară trebuie să înțeleagă, mai ales acum, la început de mandate noi, că ele poartă răspunderea pentru lumea cu care îi obișnuiesc pe elevii de azi, cetățenii cu drepturi depline de mâine. De ei depinde dacă acești oameni cresc în comunități care aleg să le sprijine parcursul educațional sau nu, aleg ca școlile să aibă toalete cu apă caldă, săpun și hârtie, sau nu – pe scurt, comunități cărora le pasă sau nu. Tinerii nu pleacă din comunități care se îngrijesc de ei.

În lunile premergătoare recentelor alegeri locale, reprezentanții AVE au purtat discuții legate de educație cu o parte din candidații la Primăria Râmnicului, inclusiv cu actualul primar, care a promis din nou că “va prioritiza educația” – în ciuda faptului că timp de 4 ani a ales să încalce Legea Educației în ce privește drepturile elevilor.

Alegem să avem încredere în Justiție și asigurăm toate autoritățile locale care refuză să citească legea, că noi elevii o citim, o înțelegem, și vom folosi toate instrumentele legale pentru a ne asigura că este aplicată.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI VÂLCENE A ELEVILOR

AVE este unica asociație independentă de elevi din Vâlcea. Formată din elevi pentru elevi, AVE asigură protejarea drepturilor acestora, oferindu-le sprijin în rezolvarea problemelor privind sistemul de învățământ românesc. Cu ajutorul presei juridice, al implicării membrilor săi și prin colaborarea cu celelalte asociații din România, AVE reușește treptat sa obțină rezultate favorabile elevilor în ariile sale  de acoperire: Igienă în Școli, Burse Școlare, Transportul Elevilor și Regulamentele Școlare.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *