Ziua internaţională a osteoporozei este marcată anual pe data de 20 octombrie, în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică.
Potrivit OMS, osteoporoza afectează predominant femeile, dar şi bărbaţii se confruntă cu această boală.
Datele Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză arată că la nivel mondial, osteoporoza afectează aproximativ 200 de milioane de femei. Și asta în timp ce în Uniunea Europeană, spre exemplu, aproximativ 30% dintre femeile aflate la menopauză sunt diagnosticate cu osteoporoză.
Ziua internaţională a osteoporozei a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, în anul 1996, şi susţinută de Comisia Europeană, iar ulterior a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză. În anii 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit copartener al marcării acestei zile.
Osteoporoza, care înseamnă „os poros”, fiind o boală în care densitatea osoasă şi calitatea osului sunt reduse, iar pe măsură ce oasele devin mai poroase şi mai fragile, riscul de fractură este mult crescut. Potrivit Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză, de multe ori nu există simptome până când se produce prima fractură.
Cifrele mai arată că în întreaga lume, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi sunt expuşi riscului unei fracturi osteoporotice. De fapt, se estimează că o fractură osteoporotică apare la fiecare 3 secunde. Cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza apar la nivelul şoldului, coloanei vertebrale şi încheieturii mâinii. Probabilitatea apariţiei acestor fracturi, în special la nivelul şoldului şi coloanei vertebrale, creşte odată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Corina Enache