Râmnicul uitat: Școala cu ceas

2157 0

Începuturile învățământului primar vâlcean au fost posibile prin contribuția comunității.

Primele școli și-au început activitatea în case particulare, așa cum aflăm din Monografia-ghid din 1944, autor Pr. Constantin Grigore:

“Pentru băieți, actuala Școală Primară nr. 1 “Tache Ionescu” a început să funcționeze la 12 mai 1832 în hanul lui Popa State din veninătatea Bisericii Toți Sfinții. A avut două clase cu un singur profesor, Dumitru Serghiade, trimis de Eforia Școalelor.

Prin subscripție publică și-a ridicat local propriu, unde se mută în 1837.

În 1838 s-a înființat și o Școală de Normal- Școală Normală, alimentată de sate cu câte un tânăr mai știutor de carte. Pentru întreținerea lui, fiecare familie a satului trebuia să dea câte 2 lei și 2 kile bucate. În 1864 s-a desființat.

Localul din 1837 a căzut și el pradă flăcărilor în incendiul din 1847. În 1854 era gata noul local.

Actualul e construit pe un teren donat de Ioniță Temelie.

Notarea elevilor se făcea cu cifre de la 1 la 4, cu 1 eminent, cu 4 repetent. De la 1864 s-au introdus notele 1-10.

Școala de fete a început să funcționeze ca pension în 1855. După vreo 4 ani s-a închis, institutorul ei, Teodor Pascale, mutându-se la București.

În 1860 s-a deschis Externatul de Fete al Așezămintelor Brâncovenești.

În 1864 se transformă în Școala de fete- Râmnicu Vâlcii, desfăcându-se de Așezămintele Brâncovenești.

A funcționat în casele Călinescu, fosta Școală Comercială superioară de lângă liceu, desființată, apoi dărâmată. De aici s-a mutat în casele lui Petrache Miscurici, unde este acum Administrația Financiară, apoi în casele lui Teodor Florescu din strada Carol 27, lângă Pompieri, de unde s-a mutat în local propriu, pe locul unde fusese cazarma escadronului de călărași.

În 1891 se înființează o nouă școală de băieți, transformată în 1902 în Școala Mixtă nr. 1, strada Știrbei Vodă, pe un teren donat de N. Gh. Temelie în 1900.”

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *