Înălțarea Domnului, 10 Iunie

529 0

Astăzi, 10 Iunie 2021 în ziua praznicului Înălțării Domnului, la Arhiepiscopia Râmnicului, s-a săvârșit împreună cu un sobor de preoți Sfânta Liturghie, în prezența a numeroși credincioși.

 

Ce semnifică Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului se traduce prin începerea unui mod de viață a lui Hristos. Este o expresie a preamăririi cerești a Lui, învingând moartea și începând un nou mod de viață alături de Dumnezeu. Creștinii sărbătoresc Înălțarea la 40 de zile de la Învierea Domnului, fiind o sărbătoare extrem de importantă. Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității Sale în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ.

Iisus Hristos intră în sanctuarul cerului și asigură oamenilor revărsarea Spiritului Sfânt. Înălțarea și Ziua Eroilor, celebrate în aceeași zi Această sărbătoare este mereu într-o zi de joi, iar în România, în aceeași zi este și Ziua Eroilor. Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. În ziua de Înălțare a Domnului, după Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate bisericile și mănăstirile din România și străinătate. Această sărbătoare este mereu într-o zi de joi, iar în România, în aceeași zi este serbată și Ziua Eroilor.

La ora 12.00, în ziua de joi, 10 iunie 2021, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de neuitare, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară, anunță Patriarhia Română. Catedrala Națională din București este ridicată și ea în memoria eroilor, primul dintre cele două hramuri fiind Înălțarea Domnului. Potrivit relatărilor creștine, Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălțat la cer cu același trup cu care S-a născut, a trăit, a fost răstignit, îngropat și apoi înviat.

De Înălțare este ultima zi când se consumă ouă roșii

Înălțarea s-a petrecut în văzul oamenilor. După ce Hristos a ieșit pe străzile Ierusalimului alături de Sfinții Apostoli, el le-a spus oamenilor că a venit momentul despărțirii.
Au pornit spre muntele Măslinilor în grădina Ghetsimani și în fața a 500 de persoane, Iisus a început să se înalțe spre Cer. Se spune că a apărut deasupra pământului un nor luminos care îl înconjura. Sărbătoarea Înălțării aduce o altă mare sărbătoare importantă pentru creștini: Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt. Sfinții Apostoli au primit atunci har și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine. Înălțarea Domnului este o piatră de hotar între perioada în care Hristos a predicat și începuturile erei creștinismului. În această zi, salutul între creștini este „Hristos S-a înălțat”, „Adevărat S-a înălțat!”.

Tradiții și superstiții de Înălțarea Domnului

Există câteva tradiții și superstiții care se fac în ziua de Înălțare. În afara salutului menționat mai sus, de la Paște până la Ispas oamenii se salută cu „Hristos a înviat”, „Adevărat a înviat”, urmând ca la 40 de zile să schimbe forma salutului și să sărbătorească Înălțarea.

  • Se pun frunze de nuc la brâu, așa cum purta Mântuitorul când s-a înălțat la cer
  • Oamenii cred că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare ajunge în Rai
  • Vitele se bat cu leuștean, ca să fie ferite de boli În ziua de Înălțare nu se dă foc și sare din casă
  • Nu se cultivă nimic după Înălțare, pentru că nu va rodi
  • Femeile care au morți în familie împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele lor Împart lapte dulce, fiert cu pasat
  • Se fac pomeni pentru morți și este ultima zi când se mai pot mânca ouă roșii
  • Se sfințesc plantele medicinale
  • La Înălțare, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă în furnicare, spunând „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”.
  • Această zi se mai numește în popor și Joia Iepelor. Gospodinele roșesc câteva ouă pentru această sărbătoare și le ciocnesc, spunând „Hristos s-a înălțat”- „Adevărat s-a înălțat!”

Rugăciune de Înălțarea Domnului:

“ Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământești şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie, Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului.
Să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău. Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. “

 

(Sursa: Libertatea)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *