Trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie

829 0

Sistemul orei de iarnă şi de vară, încă în vigoare, presupune  o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a soarelui și i-a avantajat pe cei care lucrau în agricultură.

Țările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului, apărute în anii ‘70.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Este noaptea în care, se spune, „dormim mai mult”, ziua de 25 octombrie fiind cea mai lungă din an, pentru că, practic, are 25 de ore.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul GMT va fi de două ore (față de trei ore când este ora de vară).

În anul 2001, UE a adoptat reglementări prin care s-a decis ca toate statele membre să treacă la ora de vară în ultima duminică din luan martie și la ora de iarnă în ultima duminică din luna octombrie.

Din anul 2018 a început să se discute, însă, la nivel european despre renunțarea la schimbarea orei, din cauza unor efecte neplăcute, printre care se numără schimbarea în rutina zilnică (pe unii oameni îi afectează inclusiv din punct de vedere al sănătății).

Comisia Europeană a lansat și o consultare publică, în urma căreia a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84 % au fost în favoarea renunțării la sistemul schimbării orei, în timp ce 16 % au dorit păstrarea sistemului.

Ca urmare, Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Propunerea de renunţare la schimbarea orei ar fi trebuit să intre în vigoare încă din anul 2019, dar unele ţări europene s-au opus, așa că termenul a fost amânat pentru anul 2021: statele care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din luna martie 2021 (27 spre 28 martie 2021), iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din luna octombrie 2021 (30 spre 31 octombrie 2021).

Țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în luna aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a schimbat prioritățile.

Decizia finală trebuie să fie luată de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European.

La 26 martie 2019, Parlamentul European a adoptat poziția sa în legătură cu propunerea Comisiei Europene, sprijinind ideea de a se renunța la schimbarea orei, dar Consiliul Uniunii Europene încă nu și-a anunțat poziția finală.

În prezent, sunt trei zone de timp standard în Uniunea Europeană: timpul vest-european (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), timpul Europei Centrale (17 state membre) și timpul Europei de Est (România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda).

Sursa: digi24.ro

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *