Rescriem viitorul copiilor… la bibliotecă

998 0

Biblioteca Publică Locală Pietrari

 

2020 este anul provocărilor, iar situațiile întâlnite ne-au demonstrat că activitățile pe care le derulăm la bibliotecă, și nu numai, depind într-o proporție uriașă de tehnologia avansată. Acest lucru nu ne-a oprit, ci ne-a dat curajul să trecem peste obstacole, să ne adaptăm și să continuăm să #rescriemviitorulcopiilor.

Pentru a încuraja iubitorii de tehnologie și experimente ȘTIM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică), pentru a crește gradul de educație și pentru a contribui la dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor din mediul rural și urban mic, Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea împreună cu Fundația Progress au pregătit în acest an un nou format de eveniment: CODE Kids FEST 2020 – Târg Online de Știință și Tehnologie pentru Copii ce a avut loc în data de 28 Octombrie 2020, orele 16:00-17:30, în format online.

Proiecte din sfera științeiși a tehnologiei, create de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, au putut fi văzute la standurile virtuale din zona EXPO a târgului. Târgul Județean de Știință și Tehnologie reunește copii și bibliotecari din județul Vâlcea, unde se desfășoară, din anul 2017, proiectul ”CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”.

Cu emoții, dar și curaj copiii din cluburile funcționale în cadrul bibliotecilor publice din Râmnicu Vâlcea, Pietrari, Frâncești, Tetoiu au fost gata să le arate invitaților și membrilor juriului proiectele digitale la care au lucrat (Controlul unui ledRobotul sanitarRadar de monitorizare a mișcării etc.) Micii coderi sunt încrezători că aceștia sunt doar primii pași în programarea viitorului. De asemenea, vizitatorii CODE Kids FEST 2020 – Târg Online de Știință și Tehnologie pentru Copii au avut prilejul să vadă și proiecte realizate de elevi care activează în cluburile de robotică funcționale în cadrul colegiilor Matei Basarab, Mircea cel Bătrân, Alexandru Lahovari.

Târgurile de Știință și Tehnologie CODE Kids FEST 2020 încununează munca de doi ani a copiilor din cadrul proiectului CODE Kids. Au muncit mult, au petrecut peste 200 de ore în care au scris linii de cod, în care au lucrat la proiectele pe care le prezintă la acest târg. Merită să vedem în ce proiecte și-au investit creativitatea și cunoștințele tehnice, să le sărbătorim evoluția și să-I sprijinim în continuare în procesul de învățare.”  – Ovidiu Ana, manager de proiect CODE Kids.

Micii coderi din grupa avansați a Wizards Code Club Pietrari au participat cu două proiecte realizate de ei la bibliotecă, respective Robotul sanitar și Radar de monitorizare a mișcării.Ambele proiecte au fost deosebit de apreciate de juriu, clasându-se pe Locul I și fiind astfel selectate pentru a participa la Târgul Național de Știință și Tehnologie CODE Kids FEST 2020, o competiție la care participă cele mai bune cluburi de codare din țară, ce se va desfășura în perioada 3-4 decembrie 2020. Pregătirile pentru această participare sunt în toi, trainerii Simplon și Progress implicându-se în pregătirea și dezvoltarea proiectelor participante.Mulțumim Fundației Progress și Bibliotecii JudețeneVâlcea pentru oportunitate, pentru o zi trăită la intensitate maximă, cu emoție, bucurii, curiozitate și satisfacție, simțite de noi toți în doar câteva ore. Felicitări micilor mei vrăjitori pentru felul în care s-au prezentat, la prima lor participare de acest gen!

CODE Kids FEST Vâlcea 2020 – Târgul Județean de Știință și Tehnologie pentru copii este organizat cu sprijinul Fundației Progress, Code Kids România şi Simplon România.

Parteneri locali: Colegiul Național “Alexandru Lahovari”, Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”, Colegiul Național “Matei Basarab”

Despre Fundația Progress

Fundația Progress este un ONG înființat în anul 1996, care pilotează inițiative locale în domeniul educației, (e-) incluziunii și dezvoltării comunitare. Folosim bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială. Contribuim la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a indivizilor și grupurilor vulnerabile și ajutăm oamenii să fie mai puternici prin educație, tehnologie și cercetare.

Despre CODE Kids

Proiectul ”CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice” este dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 2000 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, sunt încurajați să se implice active și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Proiectul CODE Kids se desfășoară în present în bibliotecile publice din 19 județe ale României și din localități rurale din Republica Moldova.

Despre Simplon România

Simplon România creează programe educaționale împreună cu partenerii săi: companii, asociații, fundații și instituții publice care susțin dezvoltarea competențelor digitale și tehnice, cu scopul de a pregăti toate categoriile de vârstă, din cele mai diverse medii sociale pentru viitor și transformarea digitală a României. Simplon România oferă training-uri pentru persoane din categorii dezavantajate, servicii de transformare digitală, evenimente și activități pentru companii care cred în responsabilitatea socială.

 

Mulțumiri și felicitări Bibliotecii Publice Locale Pietrari și doamnei Popescu Crina pentru material și documentare și sperăm într-o bună colaborare și pe viitor.(Sursa:  Crina Popescu – Biblioteca Publică Locală Pietrari).

 

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

BOOKS NOT BULLYING

Postat de - 26 ianuarie, 2021 0
FacebookTwitterBiblioteca Publică Locală Pietrari   Biblioteca Publică Locală Pietrari, jud.Vâlcea, va implementa în perioada 01.11.2020 – 31.10.2022 un nou proiect…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *