Ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea

495 0

MINISTERUL AFACERILOR   INTERNE

INSTITUȚIA  PREFECTULUI – JUDEȚUL VÂLCEA

CANCELARIE PREFECT

INFORMARE DE PRESĂ

La ordinul prefectului Sebastian Fârtat, astăzi, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, în vederea stabilirii măsurilor necesare pentru remedierea urgentă a efectelor inundațiilor produse în județ ca urmare a precipitațiilor abundente din ultimele ore.

Până la ora 16:00, au fost raportate inundații în următoarele zone:

  • Orașul Brezoi – zona podului care face legătura între DN 7A și strada Vasilatu, strada Eroilor, strada Dobroteasa, DN 7A (în pct Șindrila și în pct. Gura Lotrului), cu zeci de gospodării afectate;
  • Comuna Racovița – DJ 703 M și un teren de aproximativ 6 ha din satul Țuțulești, cu 4 gospodării afectate;
  • Comuna Frâncești – un beci inundat;
  • Comuna Bunești – două anexe gospodărești inundate;
  • Comuna Vlădești – partea carosabilă a DN 64 acoperită de aluviuni;
  • Pe DN 7A, la km 1+700, km 5+380, km 5+450 și km 31+360;
  • Pe DN 7, între km 201-210, pentru deblocarea acestui sector de drum acționându-se atât pe timpul nopții, cât și în această dimineață. În acest moment, circulația rutieră se defășoară în condiții normale și nu se înregistrează blocaje în trafic din cauza aluviunilor.

De asemenea, atât pe timpul nopții, cât și în cursul acestei dimineți, s-au înregistrat depășiri ale debitelor peste pragul de apărare pe râurile Olănești și Lotru, reprezentanții ABA Olt fiind pregătiți să intervină în cazul în care va fi nevoie.

Menționăm că, în prezent, nu există persoane izolate din cauza inundațiilor și nici nu au fost raportate victime.

”Ploile abundente din ultima vreme au determinat, în contextul geografic zonal, acumularea de cantități uriașe de apă pe versanți, care au generat viituri pe cursurile de apă, în special în partea de nord a județului. Din păcate astfel de episoade furioase ale naturii nu pot fi prevenite. Putem în schimb să reacționăm ferm și eficient și putem să acționăm pentru a preîntâmpina agravarea situației. Și asta am și făcut. Încă de azi-noapte, echipele de la ISU, de la Poliție, de la ABA Olt, de la Drumurile Naționale și de la celelalte instituții abilitate sunt în zonele afectate și acționează pentru remedierea efectelor acestor calamități și pentru prevenirea altor evenimente de această natură. Chiar dacă am trecut de CODUL PORTOCALIU și de CODUL ROȘU, suntem în continuare în alertă și vom acționa până când nu va mai fi niciun fel de pericol pentru populație”,  a precizat prefectul Sebastian Fârtat.

Județul Vâlcea s-a aflat până astăzi, ora 12:00, sub avertizare hidrologică COD ROȘU, privind depășirea cotelor de pericol pe afluenții situați pe partea dreaptă a râului Olt, la confluența cu râul Lotru în amonte de lacul de acumulare Ionești și, până la ora 08:00, sub avertizare meteorologică COD PORTOCALIU de ploi însemnate cantitativ și ninsori abundente la altitudini de peste 1700 metri.

Râmnicu Vâlcea, 5 ianuarie 2020

Articole asemănătoare

Eveniment plastic 26 noiembrie

Postat de - 23 noiembrie, 2023 0
FacebookTwitterCOMUNICAT DE PRESĂ #ceidelângănoi, eveniment de artă contemporană care pune accentul pe susținerea categoriilor vulnerabile ale breslei artistice Uniunea Artiștilor…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *