28 Ianuarie Ziua Protecției Datelor cu Caracter Personal

482 0

Anual, la data de 28 ianuarie este marcată Ziua Protecţiei Datelor cu caracter personal.

Datele personale sunt procesate în fiecare secundă la nivel mondial – la serviciu, în cadrul relaţiei cu autorităţile publice, în domeniul sănătăţii, în momentul tranzacţionării de bunuri sau servicii, în timpul efectuării călătoriilor în afara teritoriului naţional sau când posesorii datelor navighează pe internet.

Fie prin intermediul serviciilor bancare online, cumpărături, social media sau declarațiile fiscale, ne împărtășim din ce în ce mai mult  datele personale. Regulamentul UE privind protecția generală a datelor (GDPR) vă ajută să preluați controlul asupra acestor informații prin mai multe drepturi cheie, oferindu-vă mai multă putere pentru a vă proteja.

 

Ce înseamnă “Date personale”?


Orice informație care vi se adresează, ca persoană identificată sau identificabilă, intră sub incidența GDPR. Aceasta include, de exemplu, numele, adresa de domiciliu, numărul cărții de identitate, codul Internet Protocol (IP) și informațiile despre sănătate.
Unele date ,,sensibile”, precum datele privind sănătatea, originea rasială sau etnică, opiniile politice și orientarea sexuală, au o protecție specială.

 

Când se aplică regulile?

Normele se aplică atunci când datele  sunt colectate, utilizate și stocate digital sau într-un sistem structurat de depozitare pe hârtie.
Există un set de reguli pentru întreaga Uniune Europeană, care poate fi completat în anumite domenii de legislația națională. Aceasta înseamnă că aveți aceleași drepturi oricărei persoane din UE vă dați datele. Și companiile din afara UE nu sunt scutite. Dacă acestea oferă bunuri și servicii în UE sau dacă vă monitorizează comportamentul în UE, atunci trebuie să vă acorde același nivel de protecție a datelor.

La 26 aprilie 2006, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a hotărât aniversarea la 28 ianuarie a Zilei protecţiei datelor cu caracter personal, pentru a marca astfel data la care Convenţia de protejare a datelor cu caracter personal a fost deschisă pentru a fi semnată, respectiv la 28 ianuarie 1981, potrivit www.coe.int.

Documentul este cunoscut drept ”Convenţia 108” şi este singurul tratat internaţional în domeniu, fiind actualizat permanent pentru a se asigura că principiile în materie sunt în conformitate cu necesităţile curente, conform www.coe.int.

La nivel internaţional, ziua este, de asemenea, cunoscută drept Ziua confidenţialităţii.

Cu prilejul acestei zile, guvernele, parlamentele sau autorităţile naţionale însărcinate cu protecţia datelor cu caracter personal organizează activităţi specifice pentru a atrage atenţia asupra drepturilor privind protecţia datelor cu caracter personal sau în ce priveşte drepturile de confidenţialitate. Printre aceste activităţi se numără campanii adresate publicului larg, proiecte educaţionale pentru elevi şi profesori sau evenimente de tipul ”Ziua porţilor deschise” .
La nivelul Uniunii Europene, protecţia datelor cu caracter personal reprezintă un drept fundamental, face parte din reglementările comunitare cu caracter obligatoriu.

Anul 2016 a fost unul istoric la nivel comunitar. Uniunea Europeană a ajuns la un acord asupra necesităţii unei reforme a protecţiei datelor cu caracter personal pentru a ajuta la stimularea unei pieţe digitale unice în Uniunea Europeană, prin creşterea încrederii consumatorului în serviciile online şi prin furnizarea siguranţei juridice pentru afaceri pe baza unor reglementări uniforme şi clare, conform http://ec.europa.eu.

Regulamentul privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date (2016/679) a fost finalizat în 27 aprilie 2016, la 24 mai 2016 a intrat în vigoare şi din 25 mai 2018 prevederile privind protecţia datelor cu caracter personal au fost puse în aplicare la nivelul Uniunii Europene, potrivit http://ec.europa.eu.

Convenţia pentru protecţia datelor este singurul tratat internaţional care reglementează acest domeniu, ce veghează la adaptarea continuă a principiilor protecţiei datelor la nevoile personale, potrivit sursei menţionate.

Convenţia nr. 108 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal a Consiliului Europei a fost adoptată la 28 ianuarie 1981 şi prevede ca statele semnatare să ia, la nivel intern, o serie de măsuri care să respecte o serie de principii precum: caracterul legal şi loial al colectării şi prelucrării automate a datelor personale; principiul proporţionalităţii, conform căruia datele colectate şi prelucrate trebuie să fie reale, exacte, non-excesive; principiul confidenţialităţii datelor, care presupune atât nedivulgarea informaţiilor personale terţilor, cât şi dreptul deţinătorilor de a rectifica aceste date.

Documentul mai prevede libera circulaţie a datelor cu caracter personal între statele semnatare ale actului, cu excepţia cazului în care anumite state instituie derogări exprese de la regula liberei circulaţii. La Convenţie pot adera şi statele care nu sunt membre ale Consiliului Europei. În prezent, 55 de state au ratificat acest tratat interguvernamental, potrivit www.coe.int.

(Sursa: AGERPRES)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *