Autoritatea de Supraveghere Financiară: Semnale de revenire pe piețele financiare globale

448 0

În luna ianuarie 2021, contagiunea a scăzut ușor, ca urmare a introducerii programului de vaccinare în Uniunea Europeană, care a contribuit la reducerea incertitudinii și a generat un climat pozitiv pe burse, relevă cel mai recent Raport de tendințe și riscuri pe piețele financiare elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Nivelul de stres în cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrală Europeană, s-a redus semnificativ, atingând nivelurile de la începutul anului 2020 și se situează în jurul valorii de 0,0487.

Pe de altă parte, piețele financiare din SUA și Zona Euro înregistrează o îmbunătățire a condițiilor de tranzacționare, conform indicilor calculați de Bloomberg. Astfel, indicele de turbulență pe piețele bursiere internaționale calculat de Bank of America Merrill Lynch se situează pe un trend descendent și se poziționează sub nivelul valorii 0.

Strategie pentru relansare economică

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie pentru a stimula deschiderea, robustețea și reziliența sistemului economic și financiar din UE, bazată pe trei piloni:

  • promovarea unui rol internațional mai mare al monedei euro, prin convingerea partenerilor din țările terțe să promoveze folosirea acesteia; susținerea dezvoltării instrumentelor și indicilor financiari denominați în euro și îmbunătățirea statutului de monedă de referință internațională în sectoarele de energie și de mărfuri.

Emiterea obligațiunilor denominate în euro în cadrul NextGenerationEU va adăuga profunzime și lichiditate piețelor de capital din UE, crescând atractivitatea lor și a monedei euro în rândul investitorilor. Impulsionarea finanțelor sustenabile reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru a dezvolta piețele financiare din UE într-un hub al finanțelor verzi, folosind euro ca monedă implicită pentru produsele financiare sustenabile. În plus, Comisia Europeană va susține BCE privind o posibilă introducere a monedei euro digitale.

  • dezvoltarea infrastructurilor piețelor financiare din UE și îmbunătățirea rezilienței lor, inclusiv față de aplicarea extrateritorială a sancțiunilor de către țările terțe. Comisia Europeană în colaborare cu BCE și ESAs (autoritățile europene de supraveghere) vor solicita infrastructurilor piețelor financiare să realizeze o analiză completă a vulnerabilităților lor legată de aplicarea extrateritorială ilegală a măsurilor unilaterale de către țările terțe și vor întreprinde acțiuni pentru a combate astfel de vulnerabilități.
  • promovarea implementării și aplicării uniforme a sancțiunilor UE. Anul acesta, Comisia Europeană va dezvolta o bază de date (Sanctions Information Exchange Repository) pentru a asigura raportarea eficientă și schimbul de informații între statele membre și CE privind implementarea și aplicarea sancțiunilor. Comisia Europeană va colabora cu statele membre pentru a stabili un punct unic de contact pentru aspecte cu dimensiuni transfrontaliere legate de implementarea și aplicarea sancțiunilor.

Mai multe detalii despre riscurile și tendințele săptămânii pe piețele financiare găsiți în ediția nr. 4/27.01.2021 – Raportul Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale ce poate fi accesat AICI.

MULTUMESC !

Cu stimă,

Razvan Radu

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *