Thomas Alva Edison

700 0

Thomas Alva Edison a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A fost cunoscut și ca „Magicianul din Menlo Park”, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete). A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei – kinetoscopul.

Celebrul inventator și antreprenor, s-a născut la 11 februarie 1847, în orășelul Milan, statul Ohio, SUA, fiind ultimul din cei șapte copii ai familiei.

Când Thomas Edison avea șapte ani, părinții săi s-au stabilit aproape de Port Huron, la 60 de mile distanță de Detroit, unde tatăl său, Samuel Edison Jr. găsise de lucru. Tot aici Thomas Edison începe să meargă la școală, dar o abandonează după numai câteva luni. Mama sa îl va învăța în continuare să citească și să scrie. Avid de cunoaștere, citește foarte mult, fiind preocupat îndeosebi de domeniul electricității, de mecanică și chimie. Autodidact, având o memorie deosebită, avea să dobândească treptat o vastă cultură.

În acele vremuri, SUA cunoașteau o perioadă de expansiune economică, iar căile ferate erau în plină dezvoltare. Ca orice copil, Edison este atras de magia trenului și, după instalarea unei noi linii de la Port Huron la Detroit, începe, la vârsta de 12 ani, să vândă ziare în tren, consemnează volumul ”Făuritorii de miracole — Franklin. Edison. Coandă” (Constantin Olivotto, 1991).

La vârsta de 16 ani își alege meseria de telegrafist, pe care o învață de la un prieten. Timp de câțiva ani lucrează ca telegrafist în mai multe orașe (în 1865, în Memphis, apoi la Louisville, iar în 1867 la Boston). Pasionat în continuare de diverse experimente, investește banii câștigați în cărți, baterii, diverse substanțe și aparate.

Primele lui invenții au fost legate de telegrafie, domeniu în care experimentează, începând din 1869, într-un laborator. O invenție importantă a fost un sistem de printare a mesajelor primite prin telegraf. Acest sistem este realizat, pus în practică și apoi vândut, constituind prima afacere reușită a tânărului inventator. Preocupat permanent de îmbunătățirea transmisiilor, inventează sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe același fir, două mesaje în sensuri contrare.

Thomas Edison a avut mai multe laboratoare. Astfel, într-o primă perioadă a lucrat la Newark, în special în domeniul telegrafiei și al transmisiei automate, pentru ca începând din 1876 să se mute la Menlo Park, New Jersey, unde aveau să se realizeze unele dintre cele mai mari invenții ale secolului. Un alt laborator conceput de Edison a fost amplasat la Glenmont, aici existând mai multe ateliere, iar un etaj era destinat studiului fotografiei și fonografiei, potrivit volumului amintit.

Invenția care i-a adus lui Edison celebritatea mondială a fost fonograful (1877). La experimentele și probele pentru fonograf Edison a lucrat împreună cu Charles Butchelor, care rămâne principalul său partener pentru multe alte invenții.

Între invențiile de marcă ale lui Edison se numără lampa electrică cu incandescență (1878), la realizarea căreia Thomas Edison a lucrat cu un nou colaborator, Francis Upton. Până la ei mai avuseseră loc experimente pentru realizarea unor lămpi cu electrozi, dar fie costurile erau mari, fie durata de viață a lămpilor era mult prea scurtă. Edison și Upton au pornit experimentele stabilind ca soluții un sistem de reglare a curentului care să-l întrerupă când electrozii ajungeau la o mare incandescență și începeau să se topească, precum și utilizarea unui glob de sticlă vacuumat în care să stea electrozii pentru a limita oxidarea și arderea.

După aproximativ un an de la realizarea becului, în 1879, Edison a realizat un experiment-invenție în împrejurimile laboratorului său de la Menlo Park, anume realizarea unui sistem de distribuție a energiei electrice și testarea lui. Experimentul s-a realizat cu 400 de lămpi și o stație de generare cu 11 dinamuri, potrivit sursei amintită mai sus.

A avut, de asemenea, invenții în domeniul telefoniei (a încercat o perfecționare a telefonului lui Alexander Graham Bell) și al cinematografiei (kinetoscopul). Edison a inventat și bateriile alcaline și, de asemenea, a descoperit emisia de electroni de către metalele incandescente (1884). Prin laboratorul său de cercetare aplicativă a instituționalizat experimentarea ca metodă la scară industrială.

Thomas Alva Edison, cel care spunea că ”geniul este unu la sută inspirație și 99 la sută transpirație”, este deținătorul a peste o mie de brevete de invenții. În caietele sale au rămas o serie de idei și soluții care nu au mai ajuns să fie finalizate. În 1881 i-a fost decernată Legiunea de Onoare din partea Franței.

Thomas Edison a murit la 18 octombrie 1931, la West Orange, New Jersey. Cunoscutul industriaș Henry Ford, care a fost un prieten apropiat al lui Edison, s-a îngrijit, după moartea acestuia, de deschiderea unui muzeu, la Dearborn, Michigan, care adăpostește numeroase dintre realizările celebrului inventator.

(Sursa: AGERPRES)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *