Lemnul Dulce – planta feminității și a frumuseții, o excelentă sursă de fitoestrogeni!

960 0

Originar din India, aclimatizat în Romania cu mii de ani în urmă, Lemul-Dulce este, în prezent, una dintre cele mai utilizate plante medicinale, foarte importantă pentru femei.

Datorită conținutului bogat de fitoestrogeni, ajută la prevenirea și tratarea disfuncțiilor sexuale, a ovarelor polichistice, a infertilității, a tulburărilor de menopauza și osteoporozei.

Are proprietăți imunostimulatoare, antiinflamatoare, antialergice.

Cel mai bun mod de administrare este sub forma de tinctură, care este preparatul cel mai des folosit în terapie.

Cum se obține tinctura?

Deși o putem găsi în magazinele de produse naturiste (extract hidroalcoolic de maxim 40 de grade), este mult mai eficientă cea preparată în casă, datorită „tăriei” alcoolului folosit (50-70 grade).

  1. Într-un borcan, se pun la macerat trei linguri de plantă mărunțită.
  2. Se adaugă o lămâie tăiată felii, cu tot cu coajă (în prealabil a fost spălată bine, cu apă și bicarbonat sau oțet, pentru a înlătura substanțele chimice din coajă).
  3. Se adaugă apă rece, cât să acopere ingredientele și se lasă la macerat peste noapte.
  4. Se adaugă 500 ml alcool de 50-70 grade. Se poate folosi și palincă naturală tare.
  5. Se închide ermetic și se lasă la macerat, într-un loc întunecos, la temperatura camerei, timp de doua săptămâni. Se agită în fiecare zi.
  6. Se strecoară, iar tinctura rezultată se pune în sticluțe de culoare închisă, cu picurător. Dacă este bine depozitată, într-un loc răcoros, rezistă până la doi ani.

Cum ne ajuta pe noi, femeile, tinctura de Lemn Dulce?

Alergii. Se face o cură de zece zile, cu câte trei, patru lingurițe de tinctură zilnic. Lemnul-Dulce stimulează producerea de cortizon natural, o substanță care combate inflamațiile sau alergiile. De asemenea, ajută și la diminuarea durerilor provocate de reumatism sau gută.

Hirsutism și masculinizare. Se iau trei, patru lingurițe de tinctură, de trei, patru ori pe zi, începând cu ultima zi a menstruației. Se face o cură de 10-15 zile, urmată de zece zile pauză. Se reia până la rezolvarea problemelor.

Inferitilitate, frigiditate, amenoree. Se ia câte o linguriță de tinctură, de trei, patru ori pe zi. Se face o cură de doua săptămâni, urmata de o săptămână pauza, apoi se reia până la rezolvarea problemelor.

Premenopauză. Tinctura combate eficient apariția unor simptome specifice perioadei: transpirația excesivă bufeuri, aritmii, irascibilitate, uscăciune vaginală, îmbătrânirea sau degradarea accelerată a corpului. Se ia câte o linguriță de tinctură, de trei, patru ori pe zi. Se fac cure de câte două săptămâni, urmate de o săptămână de pauză pe termen nelimitat, până la dispariția simptomelor.

Osteoporoză. Ajută la asimilarea calciului din surse naturale și la menținerea densității osoase, în special în perioada de premenopauză. Se ia câte o linguriță de tinctură, de trei ori pe zi, diluate cu apă sau ceai. Se face o cură de trei săptămâni, urmată de două săptămâni pauză. Se poate relua pe termen nelimitat.

Tratamentul cu tinctură de Lemn Dulce poate duce la prelungirea duratei ciclului (peste cele 28 de zile), mărirea și întărirea sânilor, reapariția menstruației la femeile ajunse deja la menopauză. Administrarea este contraindicată în cazurile în care este urmat un tratament cu medicamente ce conțin estrogeni de sinteză, chist ovarian, fibrom uterin, noduli mamari.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *