De ce să consumați numai proteină de origine vegetală şi care sunt cele mai importante surse!

168 0

Prin această alegere faceţi de mai multe ori bine: dumneavoastră, pentru beneficiile pe care le aduceţi sănătății; animalelor, care astfel nu mai trebuie să sufere și să moară pentru a ne oferi hrană; naturii – s-a demonstrat științific că industria creșterii animalelor este o cauza majoră a poluării, a încălzirii globale, a despăduririlor, a modificării genetice pentru unele specii, a lipsei de apă și a depopulării marine.

Proteina de origine vegetală ne oferă fibre, esențiale pentru un sistem digestiv sănătos..

Vegetalele bogate în proteine conțin o grămadă de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienţi.

Atunci când sunt consumate în stare crudă, acestea conţin enzimele esenţiale pentru toate procesele din organism.

O parte din plantele bogate în proteine conțin acizi grași esențiali (grăsimi sănătoase), în special pentru sistemul nervos și toate procesele mentale sau cognitive.

Proteina de origine animală vine la pachet cu grăsimi, iar acestea nu numai că nu folosesc  organismului, dar contribuie la îmbolnăvirea lui.

În plus, consumul de proteine vegetale ajută organismul în procesul de detoxifiere, îl protejeza de aciditate și boli.

Iată care sunt cele mai importante surse de proteină de origine vegetală:

  1. Semințe de cânepă: 16grame proteine / trei linguri (conțin toți aminoacizii esențiali) ;
  2. Quinoa: 11grame proteine / cană (conține toți aminoacizii esențiali);
  3. Semințe de chia: şase grame proteine / 30 grame seminţe;
  4. Spirulină: şase grame proteine / 10 grame pulbere;
  5. Linte: 18 grame proteine / cană;
  6. Năut : 14,.5 grame proteine /cană;
  7. Fasole (albă, neagră, Mung, Atzuki, Pinto): 12-15 grame proteine / cană;
  8. Caju: 4,5 grame proteine / 30 grame;
  9. Semințe de susan: 6,5 grame proteine / 30 grame;
  10. Tahini (pastă de susan): opt grame proteine /trei linguri;
  11. Nuci româneşti: cinci grame proteine / un sfert de cană;
  12. Fistic: şase grame proteine / 30 grame;
  13. Migdale: patru grame proteine / două linguri;
  14. Lapte de migdale/nuci/semințe, lapte de grâu: opt, nouă grame proteine / cană;
  15. Unt de nuci, migdale, arahide sau caju: opt grame proteine / două linguri;
  16. Avocado: zece grame proteine / bucată de mărime medie;
  17. Broccoli: cinci grame proteine / cană;
  18. Mazăre: nouă grame proteine /cană;
  19. Spanac: cinci grame proteine /cană;
  20. Cartof dulce: grame proteine / cană
  21. Kale: cinci grame proteine / 2 căni

De reţinut!

Leguminoasele şi quinoa se consumă gătite sau sub formă de germeni/vlăstări.

Majoritatea surselor de proteină vegetală nu conțin toți aminoacizii esențiali, de aceea este recomandat să le combinaţi şi să consumaţi des (de două, trei ori pe săptămâna) semințe de cânepă și quinoa.

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *