Știați că, strămoșii geto-daci aveau praștii cu bile? Dovada este expusă la Muzeul de Istorie

586 0

Exponatul săptămânii, la Muzeul de Istorie Vâlcea este… o bilă de praștie, descoperită în timpul cercetărilor arheologice de la Buridava dacică.

Aceasta provine din Încăperea 2 de pe Cetatea 1, este de formă sferică, are un diametru de 5,3 cm și este realizată din piatră dură, cu asperități (D. Berciu, Buridava dacică, 1981, p. 95, Pl. 51/13).

„Praştia este o armă presupus a fi fost utilizată de către geto-daci, alcătuită din săculețul pentru încărcătură şi două sfori, din care una se lega de arătător, iar cealaltă se ţinea între degete, eliberându-se la momentul oportun pentru a elibera piatra. Această armă de lovit la distanţă avea avantajul muniţiei care se afla din belşug” (Dragoş Mandescu, Praştia – o armă mai puţin cunoscută utilizată de geţi, în Tyragetia, Arheologie Istorie Antică, S.N., 1, nr.1. p.269-273).

În spațiul geto-dacic, proiectile de praștie au mai fost descoperite la Brad, Măscăuţi – „Dealul cel Mare”, Agighiol şi Golemani. Praștia nu era o armă comună în armatele antice dar, în armata romană, existau trupe auxiliare de prăștieri de elită, recrutați din Insulele Baleare și faimoși pentru eficiența lor.

Materialul a fost realizat cu sprijinul cercetătorilor de la Muzeul Județean Vâlcea.
K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *