Știați că, strămoșii geto-daci aveau praștii cu bile? Dovada este expusă la Muzeul de Istorie

660 0

Exponatul săptămânii, la Muzeul de Istorie Vâlcea este… o bilă de praștie, descoperită în timpul cercetărilor arheologice de la Buridava dacică.

Aceasta provine din Încăperea 2 de pe Cetatea 1, este de formă sferică, are un diametru de 5,3 cm și este realizată din piatră dură, cu asperități (D. Berciu, Buridava dacică, 1981, p. 95, Pl. 51/13).

„Praştia este o armă presupus a fi fost utilizată de către geto-daci, alcătuită din săculețul pentru încărcătură şi două sfori, din care una se lega de arătător, iar cealaltă se ţinea între degete, eliberându-se la momentul oportun pentru a elibera piatra. Această armă de lovit la distanţă avea avantajul muniţiei care se afla din belşug” (Dragoş Mandescu, Praştia – o armă mai puţin cunoscută utilizată de geţi, în Tyragetia, Arheologie Istorie Antică, S.N., 1, nr.1. p.269-273).

În spațiul geto-dacic, proiectile de praștie au mai fost descoperite la Brad, Măscăuţi – „Dealul cel Mare”, Agighiol şi Golemani. Praștia nu era o armă comună în armatele antice dar, în armata romană, existau trupe auxiliare de prăștieri de elită, recrutați din Insulele Baleare și faimoși pentru eficiența lor.

Materialul a fost realizat cu sprijinul cercetătorilor de la Muzeul Județean Vâlcea.
K.R.

Articole asemănătoare

Netrebnicii care ne conduc

Postat de - 19 august, 2020 0
FacebookTwitterUn articol scris de Mihai Eminescu în ziarul “Timpul”, A.D. 1877 despre clasa politică românească. Ce cautã aceste elemente nesãnatoase…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *