Colagenul reprezintă 80% din piele. Aproximativ 30% din greutatea proteinelor organismului nostru este reprezentată de colagen.
Pentru o imagine mai clară, colagenul echivalează cu oțelul care se pune în fundația unei construcții.
Colagenul este o proteină din țesutul conjunctiv, care, pe măsură ce îmbătrânim, este produsă de organism în cantități din ce în ce mai mici.
În timp ce deficitul de colagen farvorizează ridarea tenului și scade flexibilitatea tendoanelor sau articulațiilor, excesul este asociat cu o boală gravă, numită sclerodermie – pielea și organele se rigidizează, sistemul circulator se deteriorează, iar viața este pusă în pericol.
Ce beneficii aduce organismului?
Colagenul este responsabil pentru:
- Menținerea structurii calitative a pielii;
- Starea epidermei și a unor organe;
- Protejarea organelor interne;
- Diminuarea ridurilor;
- Prevenirea deshidratării țesuturilor;
- Întărirea scheletului osos;
- Conservarea rezistenței tendoanelor;
- Procesul de cicatrizare a pielii;
- Atenuarea inflamațiilor (artrită reumatoidă, guță, osteoartrită) și diminuarea rigidității articulare;
- Întărirea părului și a unghiilor;
- Recuperarea mușchilor după efort fizic.
Colagenul ajută, de asemenea, la prevenirea și diminuarea celulitei, la reducerea circumferinței coapselor, a șoldurilor și a abdomenului.
Prezentă din belșug la nivelul plămânilor, elastina (o proteină ce face parte din clasa colegenului) este cea care facilitează umflarea acestora în timpul inspirației și dezumflarea acestora pe parcursul expirației. Dacă elastina suferă modificări structurale sau cantitative, plămânii își pierd elasticitatea și suntem amenințați de emfizem pulmonar.
Fiind prezent în pereții vaselor sanguine (vene și artere), colagenul favorizează întărirea și repararea acestora.
Colagenul contribuie și la tonifierea globului ocular. Cataracta poate fi favorizată de carența de colagen.
Colagenul este un aliat de încredere în regimurile de slăbit, ajută la dezvoltarea masei musculare și intervine în procesul de metabolizare a grăsimilor. Protejează pielea de deshidratare și împotriva factorilor de mediu. Totodată, îmbracă fibra capilară cu un film protector, fortifica părul și îi conferă volum.
Organismul nostru nu este capabil să acumuleze rezerve însemnate, care să acopere defictul cauzat de înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce înaintam în vârstă, o parte din colagen se deteriorează, iar organismul nu îl mai sintetizează în cantitate suficientă.
Acest fenomen se observă cel mai bine la suprafața pielii: apăr riduri fine, apoi cele „de expresie” și, în timp, se formează ridurile profunde.
În interior, tendoanele și ligamentele se rigidizează, venele, arterele și plămânii își pierd din elasticitate, deoarece și în structura lor există fibre de colagen.
Expunerea la soare, schimbările hormonale ce apar după vârsta de 25 de ani , radicalii liberi și zahărul sunt dușmanii colagenului. Limitarea consumului de dulciuri ajută la conservarea colagenului.
Reducerea capacității organismului de a sintetiza colagenul este urmată de instalarea osteoporozei.
Carența de colagen este responsabilă și de pierderea energiei fizice sau de reducerea tonusului muscular.
Surse alimentare de colagen sunt:
- Fructele și legumele bogate în vitamina C: kiwi, rodii, citrice, fructe de pădure, ardei, legume cu frunze verzi etc. – consumate crude sau sub formă de suc.
- Alimentele bogate în minerale, în special zinc: mere, cartofi, nucifere, alune, struguri, avocado, papaya, cocos.
Plante care susțin echilibrul hormonal
Pentru a echilibra nivelul de colagen au fost concepute creme, dar studiile au demonstrat că aceste produse nu împiedică apariția ridurilor.
Dacă respectivele creme conțin colagen de origine animală, nu au cum să fie eficiente, întrucât aceste molecule sunt prea mari pentru a străbate membranele celulare ale pielii.
Cremele recomandate sunt cele care stimulează pielea să producă colagen, iar un ingredient al acestora este coenzima Q10.
Mihaela Iliescu