Noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județul Vâlcea

308 0
Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat vineri, 2 aprilie 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ, ca urmare a creșterii ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.
Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 20/2021, începând din 3 aprilie, ora 0:00, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 293/10.03.2021, respectiv ale Hotărârii Guvernului nr. 348/25.03.2021 pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la H.G. nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

 În prezent, în județul Vâlcea, sunt șase localități – Vlădești, Măldărești, Râmnicu Vâlcea, Horezu, Călimănești și Oteșani, care au o rată de incidență cuprinsă între 4 și 7,5/1.000 de locuitori, acestea urmând să aplice restricțiile prevăzute în H.G. nr. 348/25.03.2021, respectiv închiderea magazinelor/centrelor comerciale la ora 18:00 și restricționarea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00 – 05:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Sălile de sport/fitness se închid în localitățile în care rata incidenței depășește 4/1.000 de locuitori.
Alte șapte localități – Sutești, Nicolae Bălcescu, Ionești, Perișani, Ocnele Mari, Păușești-Măglași și Roești, înregistrează rate de incidență cuprinse între 3 și 4/1.000 de locuitori și vor aplica măsurile prevăzute în H.G. nr. 293/2021, respectiv suspendarea activității cu publicul a restauranetelor și cafenelor situate în interiorul clădirilor, a instituțiilor de concerte/spectacole și a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc.
În localitățile Lădești, Glăvile, Băbeni, Pietrari, Drăgășani, Tomșani, Pesceana, Băile Govora, Brezoi, Bujoreni, Mihăești, Popești, Crețeni, Ștefănești, Orlești, Bărbătești, Galicea, Budești, Voineasa, Voicești, Lăpușata, Bunești, Stoenești, Ștefănești, Amărăști, Malaia, Șușani, Dăești, Drăgoești, Băile Olănești, Berislăvești, Milcoiu și Stoești, localități cu o incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 cuprinsă între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, restaurantele și cafenelele situate la interior, instituțiile de concerte/spectacole și operatorii economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc vor funcționa la 30% din capacitatea spațiului, în timp ce în celelelalte localități din județ, care înregistrează incidențe sub 1,5/1.000 de locuitori, acestea vor funcționa la 50% din capacitatea spațiului.
În cazul localităților cu incidență sub 4/1.000 de locuitori, programul de funcționare a magazinelor și centrelor comerciale este în intervalul orar 05:00 – 21:00, iar circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor este permisă, fără restricții, în intervalul orar 05:00 – 22:00, pe tot parcursul săptămânii.

Indiferent de rata incidenței, în intervalele orare cu restricții, deplasarea în afara locuinței este permisă în baza declarației sau adeverinței de serviciu doar în următoarele situații:

– interes profesional;
– asistență medicală, vaccinare, cumpărare de medicamente;
– tranzitarea localității, dovedită prin bilet au o altă modalitate de plată a călătoriei;
– îngrijirea copiilor/bătrânilor sau decesul unei rude;
– persoane aflate în pericol sau risc iminent (inclusiv victime ale violenței domestice), cu apelarea la numărul de urgență 112.
Modelele de adeverință de la angajator, respectiv de declarație pe propria răspundere pentru intervalele orare de restricționare a circulației pot fi descărcate de pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Vâlcea  sau de pe site-ul ISU Vâlcea.
Indiferent de rata de incidență, sunt exceptate de la obligativitatea organizării activității în intervalele orare anunțate mai sus, cabinetele medicale, farmaciile, benzinăriile, cei care fac livrări la domiciliu și operatorii de transpot organizat de persoane, care pot funcționa și în afara acestor intervale orare.
În noaptea de 3 spre 4 aprilie, când este Paștele catolic, circulația persoanelor este permisă până la ora 02:00, cu mențiunea că purtarea măștii de protecție în lăcașurile de cult este obligatorie, iar accesul credincioșilor la procesiunile religioase este permis cu asigurarea a cel puțin patru metri pătrați pentru fiecare persoană, cu doi metri distanță între acestea.
Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea, în situația în care rata de incidență va crește în unele localități în săptămâna 03 – 09 aprilie a.c., autoritățile, operatorii economici, precum și persoanele fizice și juridice din respectivele localități au obligația să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. 293/2021 și în H.G. nr. 348/2021, în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidență pentru fiecare localitate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului – Județul Vâlcea.

Măsurile instituite în localitățile cu incidență mai mare de 4/1.000 de locuitori își încetează aplicabilitatea atunci când aceasta va fi mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

Totodată, membrii CJSU Vâlcea au hotărât astăzi ca mall-urile din județ să permită accesul clienților doar în limita asigurării unei suprafețe utile neocupate de cel puțin 7 metri pătrați pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spații comerciale, această suprafață este de 4 metri pătrați. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Administratorii/proprietarii acestor centre comerciale/magazine sunt obligați să se asigure și de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.
Hotărârea nr. 20/02.04.2021 a CJSU Vâlcea poate fi consultată aici:
Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *