Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Carantina este obligatorie

582 0

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat vineri, 2 aprilie,  o nouă hotărâre prin care a fost actualizată lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

Această listă a fost alcătuită la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și ia în calcul datele publicate de ECDC joi, 1 aprilie 2021, pentru perioada 15 – 28 martie 2021. Criteriul luat în calcul este rata de incidență cumulată la 100.000 de locuitori.

„Zona galbenă” desemnată de România cuprinde 43 de zone și țări. Italia, Ungaria, Bulgaria, Austria, Republica Moldova rămân pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Pe listă intră și Turcia.

Intrarea în carantină a persoanelor care vin din aceste țări cu risc epidemiologic ridicat este obligatorie chiar și pentru cei care prezintă un test PCR  negativ. În acest caz, măsura se aplică pentru 10 zile.

Pentru călătorii care nu au făcut testul și vin în țară cu mijloace proprii, carantina durează 14 zile.

Măsura nu li se aplică celor care, la intrarea în România, fac dovada că sunt vaccinați cu ambele doze sau că au avut, în ultimele 90 de zile, COVID-19 și s-au vindecat. De asemenea, persoanele aflate în tranzit nu vor sta în carantină.

Prevederile despre carantină și excepțiile  sunt prevăzute în Hotărârea CNSU nr. 9 din 2.02.2021.

Astfel, potrivit Anexei nr. 1 la Hotărârea nr. 21 a CNSU, din zona galbenă, pentru care se instituie măsura carantinei la domiciliu sau locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile, fac parte următoarele ţări/ zone/ teritorii cu risc epidemiologic ridicat:

* Bonaire, Saint Eustatius and Saba
* Wallis and Futuna
* Curaçao
* Estonia
* San Marino
* Ungaria
* Cehia
* Iordania
* Muntenegru
* Serbia
* Polonia
* Andorra
* Aruba
* Uruguay
* Bulgaria
* Franţa
* Macedonia de Nord
* Suedia
* Bermuda
* Liban
* Bahrain
* Bosnia şi Herţegovina
* Kosovo
* Slovenia
* Seychelles
* Cipru
* Palestina
* Olanda
* Belgia
* Republica Moldova
* Italia
* Brazilia
* Austria
* Chile
* Luxemburg
* Monaco
* Kuweit
* Turcia
* Ucraina
* Paraguay
* Armenia
* Croaţia
* Africa de Sud.

Potrivit CNSU, Africa de Sud se află pe listă ca urmare a detecţiei unor variante de virus SARS-CoV-2 cu transmitere mai ridicată.

Mihaela Iliescu

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *