Spectrul pandemiei provocate de COVID-19 începe să părăsească economia Europei

413 0

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat că „spectrul pandemiei provocate de COVID-19 începe să părăsească economia Europei”.

Economia UE va crește și în 2021, și în 2022. Comisia Europeană anunță că, revenirea are loc pe fondul creșterii ratelor de vaccinare.

Previziunile economice din primăvara acestui an indică o îmbunătățire semnificativă față de previziunile prezentate de CE în februarie.Creșterea economică se reia pe măsură ce ratele de vaccinare cresc, iar măsurile de limitare a răspândirii bolii se relaxează.

CE: Până la finalul lui 2022, economiile statelor membre ar trebui să revină la nivelul de dinainte de criză

Ratele de creștere vor continua să varieze la nivelul UE, însă economiile tuturor statelor membre ar trebui să revină la nivelurile de dinainte de criză până la sfârșitul anului 2022, potrivit sursei citate.

Astfel, economia UE va crește cu 4,2 % în 2021 și cu 4,4 % în 2022. Se preconizează că economia zonei euro va crește cu 4,3 % anul acesta și cu 4,4 % anul viitor.

În urma pandemiei care a adus un șoc de proporții peste economiile Europei, economia UE s-a contractat cu 6,1 %, iar economia zonei euro cu 6,6 % în 2020. Deși, în general, întreprinderile și consumatorii s-au adaptat pentru a face față mai bine măsurilor de izolare, unele sectoare, cum ar fi turismul și serviciile prestate în persoană, continuă să sufere, se arată într-un document al CE cu privire la previziunile economice din primăvara anului 2021.

Se preconizează că investițiile publice, ca procent din PIB, vor atinge cel mai înalt nivel din ultimii zece ani în 2022.  Acest lucru va fi susținut de Mecanismul de redresare și reziliență (RRF), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat că „spectrul pandemiei provocate de COVID-19 începe să părăsească economia Europei”.

„După un început slab al anului, estimăm o creștere puternică atât în 2021, cât și în 2022”, a afirmat Paolo Gentiloni. Piețele forței de muncă se îmbunătățesc într-un ritm lent

În UE, rata șomajului este estimată la 7,6 % în 2021 și la 7 % în 2022. În zona euro, rata șomajului este estimată la 8,4 % în 2021 și la 7,8 % în 2022. Aceste rate rămân mai ridicate decât nivelurile din perioada anterioară crizei.

Condițiile de pe piața forței de muncă se îmbunătățesc încet, dar sigur

Ocuparea forței de muncă a crescut în a doua jumătate a anului 2020, iar ratele șomajului au scăzut față de nivelurile lor maxime în majoritatea statelor membre, se arată în document.

CE remarcă rolul schemelor de sprijin public, inclusiv cele sprijinite de UE prin instrumentul SURE, care au împiedicat creșterea dramatică a ratelor șomajului.

Cu toate acestea, piețele forței de muncă vor avea nevoie de timp pentru a se redresa pe deplin, deoarece există posibilitatea ca programul de lucru să crească înainte ca întreprinderile să fie nevoite să angajeze mai mulți lucrători, potrivit CE.

Inflația a crescut puternic la începutul acestui an, ca urmare a creșterii prețurilor la energie și a unei serii de factori temporari și tehnici, cum ar fi ajustarea anuală a ponderilor acordate bunurilor și serviciilor în coșul de consum utilizat pentru calcularea inflației, se arată în documentul CE.

Inversarea unei reduceri a TVA-ului și introducerea unei taxe pe emisiile de carbon în Germania au avut, de asemenea, un efect semnificativ.

Inflația va varia semnificativ în cursul acestui an, deoarece prețurile estimate ale energiei și variațiile ratelor TVA generează fluctuații semnificative ale nivelului prețurilor în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit previziunilor incluse în documentul european.

În UE, inflația se va situa, conform previziunilor, la 1,9 % în 2021 și la 1,5 % în 2022. În zona euro, inflația se va situa, conform previziunilor, la 1,7 % în 2021 și la 1,3 % în 2021.

Riscurile asociate perspectivelor sunt ridicate și vor rămâne astfel atât timp cât spectrul pandemiei de COVID-19 afectează economia.

Retragerea măsurilor de sprijin ar putea pune în pericol redresarea. Pe de altă parte, o retragere întârziată ar putea duce la crearea unor denaturări ale pieței și a unor bariere în calea ieșirii de pe piață a întreprinderilor ineficiente.

Impactul dificultăților financiare ale întreprinderilor asupra pieței forței de muncă s-ar putea dovedi mai grav decât se anticipase.

„O creștere mai puternică la nivel mondial, în special în SUA, ar putea avea un impact mai bun asupra economiei europene decât se preconizase. Cu toate acestea, o creștere mai puternică în SUA ar putea impulsiona randamentele obligațiunilor suverane ale SUA, ceea ce ar putea provoca ajustări necontrolate pe piețele financiare, cu un impact grav îndeosebi asupra economiilor emergente cu datorii valutare ridicate.”, potrivit documentului Comisiei Europene.

C.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *