„Boul de piatră” ne așteaptă să ”drumețim” până la el

2069 0

În sfârșit, iarna pare dusă, cu colții ei de fier. Primăvara își intră în drepturi, acum, la jumătate de aprilie. Probabil că am scăpat și de temperaturile cu minus și, în sfârșit, mugurii, încremeniți de frig, cu frunzulițele îmbrățișate, parcă să nu înghețe, încep să explodeze în verde crud. Este timpul drumețiilor, și dacă nu ne putem permite, din cauza distanței, a timpului fizic sau al banilor, să călătorim departe, ne putem permite măcar bucuria de a lua la pas Dealul Capela, pentru a admira perspectiva Râmnicului și a simți cu tot sufletul reînvierea Măriei Sale, Natura.  Și, desigur, putem admira Boul de Piatră, care stăruiește acolo, înfruntând vremurile, de secole.

 

Boul de Piatră se află pe vârful dealului Capela din Râmnicu Vâlcea, într-un loc numit Piatra Boului. Se spune că este un fragment dintr-o statuie romană ce îl reprezenta pe zeul Apis şi aparţinea unui sanctuar roman, aflat chiar pe acest deal.

Tot aici, în perioada Războiului de Independență din anul 1877, au fost fost aduşi şi îngropaţi prizonieri turci, doborâţi de o boală necunoscută.

Dealul Capela adăposteşte pe lângă secrete şi drumurile pe care se transportau lemnele pentru foc necesare locuitorilor orașului.

În trecut, de la Boul de Piatră până spre Cetăţuia, se întindeau mai multe stâne. Din cauza frecventelor alunecări de teren s-a decis împădurirea zonei, iar transhumanţa a dispărut.

Numele “Capela” vine de la micuţa biserică catolică ridicată de austrieci, pe locul unde acum se află releul şi care a putut fi văzută până spre mijlocul secolului XX.

Informațiile tehnice ne-au fost oferite de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *