Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe în luna octombrie, în România

În România, numărul persoanelor vaccinate zilnic stagnează. Scade interesul românilor sau este neputința autorităților?

1018 0

După trei luni şi jumătate, de la începerea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, în România numărul persoanelor vaccinate zilnic pare să stagneze, deşi am început  în forţă şi ne aflam, în primele săptămâni ale anului 2021, pe primele locuri în lume şi Uniunea Europeană, la numărul de persoane imunizate zilnic.

Dumincă, 11 aprilie,  în România numărul total al persoanelor vaccinate, din 27 decembrie 2020, a ajuns la 2.286.546, din care 1.412.787 cu ambele doze, numărul de doze administrate fiind de 3.699.333.  Tot în această zi, numărul persoanelor vaccinate a fost de 56.988. Pare imposibil, în acest ritm, ca în următoarele trei, patru luni să se atingă ținta de cel puțin 60% din populaţie imunizată cu ambele doze de vaccin, așa cum „visează” autoritățile, respectiv  premierul Florin Cîțu.

România a imunizat parţial puţin peste 10% din populaţie, în timp ce alte state europene, precum Ungaria, Malta şi Serbia au reuşit să acopere un sfert din populaţie.

Prin comparaţie, Marea Britanie a atins o rată de imunizare a populaţiei de 74% și a anunțat oficial că luni, 12 aprilie,  a atins, practic,  mult dorita ”imunitate de turmă”, care îi va permite, în scurt timp, să declare ieșirea din pandemie. Israel a vaccinat circa 55% din populaţie, astfel că, de asemenea, va putea, în scurt timp, să declare ieşirea din pandemie, potrivit Stirile Pro TV.

Oceania se apropie de rata de vaccinare din România, cu o medie zilnică de peste 47.000 de persoane vaccinate, Nigeria – cu peste 44.000, Mongolia, Republica Dominicană şi Myanmar- 38.000.

Reuşim să vaccinăm mai mulţi oameni în fiecare zi decât ţări dezvoltate, precum Belgia (50.000), Australia (44.000), Austria (43.000), Singapore (41.000) sau Cehia (35.000).

Cu toate acestea, ne-au depăşit state precum Cambodgia (peste 64.000 de persoane vaccinate zilnic), Chile (peste 166.000), Rusia (273.000) sau Columbia (77.000).  Î

De remarcat este exemplul vecinei noastre, Ungaria, unde numărul celor vaccinaţi zilnic este dublu faţă de noi, adică peste 110.000 de persoane.

Ce-i drept, nu are niciun sens să ne comparăm cu țările din „liga mare”, unde se vaccinează milioane de persoane zilnic.

Astfel, SUA imunizează peste trei milioane de oameni zilnic, India se apropie de 3,5 milioane de persoane pe zi, în timp ce China vaccinează aproape 3,8 milioane de locuitori în fiecare zi.

Conform datelor oferite de sursa citată, se vaccinează în fiecare zi la nivel mondial aproape 17 milioane de persoane. Cele mai multe persoane o fac în Asia, care are și cea mai bună campanie de vaccinare (peste nouă milioane de oameni zilnic), America de Nord (3,7 milioane) și Europa (mai puțin de 2,6 milioane zilnic). În America de Sud sunt imunizate zilnic doar 1,2 milioane de persoane, iar Africa este la coada clasamentului, cu doar 210.000 de persoane vaccinate în fiecare zi.

Putem spune că interesul românilor pentru vaccinare scade, în același timp cu neputința autorităților de a grăbi ritmul de imunizare a populației.

Premierul Florin Cîţu a anunţat la sfârșitul săptămânii trecute că România ar putea ridica toate restricţiile şi s-ar putea reveni la normalitate de la sfârşitul lunii iulie. Experţii sunt de părere că pentru a ajunge în situaţia în care să putem renunţa complet la restricţii şi să revenim la normalitatea de dinaintea pandemiei va trebui ca România să ajungă la „imunitatea de turmă”. Asta ar însemna ca cel puţin 60% din populaţie să fie imunizată cu ambele doze de vaccin.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare medicul militar Valeriu Gheorghiţă a anunţat pe 6 aprilie că peste 207.000 de român de români care se programaseră la imunizare cu serul AstraZeneca au renunţat,  iar dintre cei care au confirmat programarea 99.000 nu s-au prezentat. El a atras atenţia că omenirea se află într-o „cursă contra-cronometru” cu virusul SARS-CoV-2, care are capacitatea de a suferi mutaţii care îi cresc contagiozitatea, agresivitatea, dar care îi conferă „o rezistenţă parţială faţă de vaccinurile disponibile”.

În România funcţionează, la această dată,  în total 1.151 de centre de vaccinare, iar în cele unde se administrează AstraZeneca sunt peste 65.000 de locuri disponibile.  Astăzi, sosesc România peste 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca.

Vicepreşedintele Comitetului de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19, Andrei Baciu, a anunţat săptămâna trecută că ţara noastră va avea la dispoziţie, în curând, al patrulea tip de ser, iar primele 60.000 de doze din vaccinul Johnson&Johnson vor ajunge în România pe 15 aprilie.

Serul care se administrează în doză unică va fi livrat cabinetelor medicilor de familie sau unor centre de vaccinare mobile, care vor ajunge în zonele îndepărtate, unde nu există dispensare sau medici de familie.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Comunicat de presă privind participarea unei delegații a Autorității Electorale Permanente la cea de-a 3-a reuniune a „Rețelei privind justiția electorală din Europa și Eurasia”, organizată de Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale la Skopje, Macedonia de Nord

Postat de - 16 mai, 2022 0
FacebookTwitterDomnul Ionuț Bălașa, directorul general al Departamentului coordonarea și monitorizarea activităților în teritoriu și domnul Mircea Preoțescu, șeful Departamentului coordonarea…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *