Miza uriașă din sistemul sanitar – oamenii care iau decizia legată de decontările către spitalele de stat și private

976 0

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat concursul pentru șefii județeni, adică gestionarii din teritoriu ai bugetului de aproape 45 de miliarde de lei al instituției.

Este o schimbare majoră în sistemul de sănătate, cu implicații importante – economice și politice, în anul în care CNAS are cel mai mare buget din istoria sa, de 44,8 miliarde de lei.

În acest moment, cei mai mulți dintre directorii caselor județene de asigurări de sănătate sunt interimari sau delegați pe funcții, un statut care îi face obedienți sau permisivi la presiuni politice.

Lansarea concursului pentru casele județene este o miză uriașă în sistemul sanitar, dată fiind puterea directorilor de la nivel local: ei decid decontările de sume de la bugetul de asigurări către spitalele de stat și private din respectivul județ și în ce condiții se fac acestea.

Potrivit unui document al instituției, bugetul CNAS a crescut exponențial în ultimul deceniu, de la 17,8 miliarde de lei în 2011, la 24,9 miliarde de lei în 2016 și 44,7 miliarde de lei în 2020.

Concursul va avea trei probe: a dosarului – verificarea respectării condițiilor de înscriere, proba scrisă și interviul. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 20 aprilie, iar pe 23 aprilie se vor afișa rezultatele selecției dosarelor de concurs, pe baza îndeplinirii condițiilor de participare. Contestațiile se depun până pe 26 aprilie.

Proba scrisă este programată pe 6 mai, iar interviul – în termen de maximum 4 zile lucrătoare de la proba scrisă. Proba scrisă pentru toți candidații din toate județele se va desfășura în amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgență București, iar interviurile – la sediul CNAS.

Sunt excluse de la concurs atât persoanele cu condamnări, cât și cele care sunt asociați sau administratori ai firmelor care furnizează servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale.

Potrivit informațiilor Economedia și G4Media, proba scrisă ar putea avea loc în condiții similare cu cele de la examenul de bacalaureat – cu camere de luat vederi care să elimine orice posibilitate de fraudare, iar din componența comisiei de evaluare la interviu vor face parte specialiști recunoscuți în domeniu.

Concursul a fost lansat de noul președinte al CNAS, Adrian Gheorghe (35 de ani), numit în funcție în luna ianuarie, din partea USR PLUS. Cercetător în economia sănătăţii la Imperial College London, Adrian Gheorghe a făcut parte din echipa lui Vlad Voiculescu și în primul mandat al acestuia la şefia Ministerului Sănătăţii, în Guvernul Cioloș.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *