Nina Cassian

1123 0

“Anatomie

Coastele mele ascund
o inimă sumbră.
Rămâi în aur rotund.
Nu intra în umbră.
Nu deveni apropele
unei zone funebre.
Rămâi pe clapele
dulcilor mele vertebre.
Pe coastele mele de soare,
acolo, rămâi,
pe suprafața strălucitoare
a mângâierii dintâi”

 Nina Cassian

În „Istoria literaturii române contemporane“, Alex Ştefănescu a descris-o drept „cea mai atrăgătoare femeie urâtă din câte s-au afirmat în literatura română“. Poeta s-a iubit cu scriitori celebri, iar povestea sa de dragoste cu Marin Preda este de notorietate.

Născută Renée Annie Cassian, poeta a venit pe lume pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi, într-o familie de origine evreiască. S-a mutat cu familia la Braşov, unde Nina Cassian intră la Liceul Principesa Elena, şi apoi la Bucureşti, unde a urmat cursurile Institutului Pompilian. A frecventat cercuri intelectuale de stânga şi a intrat la vârsta de 16 ani în organizaţia Tineretului Comunist, aflată atunci în ilegalitate. Primele ei încercări literare au fost încurajate de Tudor Arghezi şi Ion Barbu, ultimul fiind chiar îndrăgostit de tânara poetă. În 1940, Tudor Arghezi spunea despre ea „Talent incontestabil!“, după ce îi citise un caiet de versuri. Prima sa poezie publicată în ziarul „România liberă“ abia în 1945, care a şcocat prin stilul său, are un titlu teribilist pentru o poezie de debut: „Am fost un poet decadent“. Primul volum, „La scara 1/1“, apărut în anul 1948, a fost atacat vehement de către criticii de partid, fiind considerat un exemplu de „poezie decadentă“.

 

Iubirile poetei

„Amorezată am fost toată viaţa. Şi mai ales fiind eu răţuşca cea urâtă, mi se părea că nu o să mă iubească nimeni niciodată şi o să mor fată bătrână. Dar am jinduit să fiu iubită şi să iubesc“, a povestit poeta.

Nina Cassian s-a căsătorit prima dată când avea vreo 18 ani, cu Vladimir Colin, pe care îl alinta Jany, scriitor de literatură ştiinţifico-fantastică premiat de trei ori de Societatea Europeană de Science Fiction. „La şaptesprezece ani, l-am întâlnit pe tânărul înalt şi suplu, cu aceleaşi vederi ca ale mele (comunist ilegalist), cu aceeaşi pasiune pentru Mallarmé, poezia franceză modernă şi avangarda română“, nota ea în „Memoria ca zestre“, carte alcătuită din pagini de jurnal.

Nina Cassian l-a cunoscut pe Al. I. Ştefănescu, al doilea ei soţ, pentru care a divorţat de Vladimir Colin, şi a rămas cu el 36 de ani, până când acesta a murit. „Ali, spre deosebire de Colin, nu era nici înalt, nici frumos, nu fusese ilegalist, nu-i plăcea poezia modernă, dar m-am îndrăgostit de el până peste cap şi fără argumente. (…) Când mă ascultase cântând la Ateneu sonata mea pentru pian şi vioară (cu Mircea Săulescu) i-a spus surorii lui, care stătea lângă el: «eu cu femeia asta am să mă însor»“, adnota ea în „Memoria ca zestre“.

 

Ce a atras-o la Marin Preda

Nina Cassian a povestit, după Revoluţie, că pe cele trei soţii ale prozatorului, ca şi pe ea, le-a atras personalitatea lui Marin Preda: modul în care nara momente din copilărie şi din adolescenţă şi „marea lui capacitate de a iubi şi de a suferi din dragoste“. Într-un interviu acordat lui Carmen Firan a vorbit despre întâlnirile din 1953, de la Castelul Foişor din Sinaia, unde se retrăgeau pe-atunci scriitorii. „Au fost zile şi nopţi pe care le-aş numi depline, eu hrănindu-mă din nuditatea lui absolută, uluitoare, pentru că… nu se mai acoperea, nu mai avea nicio imunitate – iar eu trăiam evenimentul sacru că-l văd pe omul acela cum nu mai fusese văzut de la naştere, adică în dezarmarea şi oferta lui cea mai totală. Într-o noapte, ploaia trecuse, luna invadase patul nostru – şi… mă mângâia. Cu palma la o mică distanţă de trupul meu, conturându-l în aer, ca o pasăre, ca un satelit pe o misterioasă orbită, plutind, neatingându-mă decât cu emanaţia acelei mâini“.

 

S-a recăsătorit la 73 de ani

La New York, l-a întâlnit la o petrecere a unei prietene comune pe Maurice Edwards, director artistic al Filarmonicii din Brooklyn şi autor a trei cărţi publicate în Statele Unite. După câteva zile, a primit de la el o felicitare cu doi şoricari bot în bot, rasa ei preferată. Nu se aştepta la o astfel de întâlnire după vârsta de 70 de ani, când se simţea urâtă şi, din cauza situaţiei materiale precare, considera că nu avea prea multe de oferit. S-au căsătorit în 1998, când ea avea 73 de ani, iar el 75.

Poeta a murit pe 14 aprilie 2014, în urma unui stop cardiac, şi a fost înmormântată la New York.

“Poetă cu o foarte pronunțată personalitate, Nina Cassian și-a câștigat un loc de frunte în lirica noastră nouă, luptând nu fără puține eforturi să-și descopere adevăratele înclinații, aceasta și pentru că ele se manifestau în numeroase planuri. […] În lirica Ninei Cassian trăiesc bucuria libertății, ura neîmpăcată față de tot ce tindea să mutileze ființa umană, respectul muncii, dragostea pentru înfăptuirile socialismului, încrederea în capacitățile omului de a se ridica la o splendidă integritate a esenței lui. […]

Poeta izbutește să spună adevăruri simple, lapidare, în expresie aproape matematică, dar versurile ei din urmă, ca ale lui Iannis Ritsos, nu rămân, cu toate acestea, formulări prozaice, pentru că le străbate o vibrație intensă, autentică.” Ovid S. Crohmălniceanu 

(Sursa: Click! pentru femei)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *