Chiar dacă prepararea acestei plăcinte pare, la prima vedere, migăloasă, în realitate, vă puteţi descurca rapid și eficient, iar gustul obținut va compensa orice efort!
Ingrediente:
- Cinci linguri ulei de măsline;
- Două căni şi jumătate apă;
- O ceapă tăiată mărunt;
- O linguriță cimbru şi una de verdeaţă, după gust;
- 50 grame țelină, tocată mărunt;
- Un morcov dat pe răzătoarea mică;
- O linguriță boia dulce;
- Trei căței de usturoi, mărunţiţi;
- 250 ml suc de roşii, cu pulpă;
- O cană linte roșie (se poate folosi şi alt tip de linte, dar creşte timpul de fierbere);
- O jumătate kilogram cartofi;
- Două linguri făină de grâu integrală;
- O jumătate ceașcă lapte vegetal;
- Sare, piper, după gust.
Mod de preparare:
- Se curăţă şi se taie cartofii în sferturi, se pun apoi în apă, cât să îi acopere, se lasă la foc mediu până când se fierb; se scot şi se lasă la răcit;
- Se pun la călit ceapa şi usturoiul cu două linguri de ulei, o jumătate cană de apa, cimbrul, țelina și morcovul, timp de aproximativ zece minute;
- Se spală lintea, în mai multe ape;
- Peste compoziția de legume de mai sus se adaugă sucul de roşii, restul de apă și lintea roșie, lăsând în continuare să fiarbă timp de încă 20 de minute, cu capacul pus, la foc mic până când începe să scadă.
- Se adaugă sare, piper și boiaua roșie, se lasă compzitia să se răcească puțin, se adaugă verdeaţa tocată;
- În acest timp se pun într-un castron cartofii fierți, trei linguri de ulei plus ceașca de lapte vegetal și se amestecă, folosind fie mixerul, fie blenderul;
- Când cartofii sunt pasați, se adaugă făina de grâu integrală și un vârf de linguriță de sare și se amestecă până la omogenizare (arată ca un piure tare).
- Se pune cam jumătate din cantitatea de piure pe fundul unei tăvi rotunde și pe margini, eventual nivelând puțin cu ajutorul unei linguri;
- Se adaugă lintea, după care se pune deasupra piureul rămas, eventual dând un aspect decorativ cu o furculiţă.
- Se pune plăcinta de linte roșie în cuptorul preîncălzit la 200 grade și se lasă la copt timp de 30 de minute.
Plăcinta de linte roșie poate fi considerată aperitiv, gustare sau chiar fel principal.
Vă doresc poftă bună!
Mihaela Iliescu