Românii încep să fie mai deschiși față de căsătoria între persoane de același sex

649 0

O cercetare sociologică făcută în România arată un nivel crescut de acceptare a cuplurilor de același sex și a drepturilor pe care acestea vor și ar trebui să le aibă.

„Țara noastră merge într-o direcție foarte bună pentru comunitatea LGBT, o direcție în care vedem că anumite momente din istorie nu se pot repetă”, a spus referitor la studiu Teodora Rosetti, directorul executiv al ACCEPT.

Raimar Wagner, reprezentantul Fundaţiei Friedrich Neumann pentru Libertate, care a sprijinit demersurile asociaţiei, a declarat că datele sondajului „arată o lumină, după multe voci stridente”.

„Discursul urii practicat de multe voci politice nu se reflectă în noile date. Suntem optimişti şi sperăm că partidele politice vor lua în considerare acest studiu. România trebuie să facă paşi. E bine să rămânem optimişti şi să avem nu voci isterice care apar în media, ci aceste date ştiinţifice”, a completat el.

Cercetarea cu privire la valorile românilor a avut loc în luna ianuarie 2021 și a abordat trei teme mari:

  •  principalele valori ale românilor în această perioadă;
  •  atitudinea românilor față de căsătorie și familie;
  •  atitudinea românilor față de persoanele din comunitatea LGBT și față de căsătoria între persoane de același sex.

Cele mai importante valori pentru români sunt: familia, sănătatea, credința, onestitatea și respectul.

Motivele pentru căsătorie sunt: pentru a întemeia o familie (69%), din dragoste (63%), pentru a construi o viață împreună (31%), pentru a fi uniți în față lui Dumnezeu (25%).

„Putem observa un nivel relativ crescut de acceptare a cuplurilor de acelaşi sex şi a drepturilor pe care acestea doresc şi ar trebui să le aibă, legale, creştere a copiilor, şi constatăm un trend de creştere faţă de acum trei ani, când a avut loc referendumul. Românii încep să fie mai deschişi. Se observă o trecere de la toleranţă, la înţelegere”, a declarat sociologul Paul Acatrini, coordonatorul studiului.

Dintre respondenți, 68% consideră că toate familiile ar trebui protejate prin lege în România, inclusiv cele formate din persoane de același sex. Dintre tinerii cu vârsta între 18-34 de ani, 76% sunt de această părere.

Mai mult de 60% dintre românii care cunosc persoane gay din familie sunt de acord cu căsătoria între persoanele de același sex.

Întrebați care cred că sunt motivele pentru care persoanele LGBT doresc să se căsătorească, din total, 25% nu au știut să răspundă, însă cei mai mulți au ales „din dragoste”, apoi „pentru a întemeia o familie” și „pentru a construi o viață împreună”.

În ceea ce privește reglementarea căsătoriei între persoane de același sex, 43% dintre respondenți consideră că familiile de același sex au nevoie de o formă de protecție legală în România, iar dintre tineri, 56% au ales acest răspuns.

62% dintre românii care se poziționează pro față de căsătoria între persoanele de același sex sunt de acord cu creșterea copiilor în cadrul acestor familii, în timp ce 22% dintre cei care se poziționează împotriva căsătoriei recunosc că persoanele gay pot fi sau sunt deja părinți și au nevoie de protecția legii.

Dacă legalizarea căsătoriei între persoane de același sex le-ar putea influența viața personală, aproximativ trei sferturi dintre români cred că asta nu ar avea niciun impact. Aproximativ 25% apreciază că ar fi negativ afectați de asta.

La întrebarea despre cum percep diverse drepturi ale persoanelor din comunitatea LGBT, peste 60% consideră că aceste persoane trebuie respectate și 51% sunt de acord cu dreptul de moștenire.

Florin Buhuceanu (membru ACCEPT) şi Victor Ciobotaru reprezintă una dintre cele 21 de familii care au dat România în judecată la CEDO pentru a obţine protecţia legală din partea statului român.

„Ne bucură trendul. Este important că societatea se schimbă şi că se schimbă în bine. Sperăm să primim curând o decizie în cazul colectiv de la CEDO. Valorile noastre sunt aceleaşi ca ale oricărei familii din România. Nu vrem privilegii. Vrem egalitate. Schimbarea este evidentă în ultimii 25 de ani. Suntem în plină schimbare şi sper că politicienii vor ţine seama de informaţiile din acest studiu”, a declarant Florin Buhuceanu.

Cord-Meier Klodt, ambasadorul Germaniei la București, a transmis un mesaj video de susținere și a remarcat importanța  percepției românilor.

„Rezultatul studiului este foarte relevant și profund european. Ne oferă o adevărată rază de speranță, pentru că ne demonstrează clar că în societatea românească s-a produs o schimbare importantă a modului de gândire. Ideea europeană e, înainte de toate, una a incluziunii. Nimeni nu trebuie marginalizat din niciun motiv”, a declarat Cord-Meier Klodt.

Sondajul a fost realizat telefonic, pe un eșantion de 1.064 de subiecți. Eşantionul reflectă structura populaţiei din România – pe vârste, gen, educaţie, practici religioase şi regiuni geografice. Peste jumătate dintre cei care au spus că știu persoane gay au afirmat că este vorba de cunoștințe sau vecini.

Cercetarea sociologică, ale cărei date au fost făcute publice pe 15 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, a fost realizată de Cult Market research și The Street pentru Asociația ACCEPT. Marja de eroare este de +-3%.

Conferința de presă poate fi urmărită aici

Sursa foto: www.acceptromania.ro

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *