Cristian Buican, încă o victorie reală, în Parlament – Sprijin real pentru micii producători

433 0

În timp ce alţii excelează în comunicate despre nerealizările sau presupusele derapaje ale coaliţiei de guvernare şi despre cât de iubiţi sunt ei de oameni, un deputat vâlcean, cu ajutorul colegilor din parlament, reuşeşte un lucru benefic tuturor românilor. Despre acesta a vorbit şi senatoarea Claudia banu zilele trecute, când a votat, în Senat, inițiativa legislativă a lui Cristian Buican, liderul PNL Vâlcea.

Prin adoptarea acestei propuneri legislative sunt apărate drepturile producătorilor, cumpărătorilor comercianți și consumatorilor respectându-se în mod echitabil, interesele fiecăreia dintre părți.

Este prima reglementare de pe piața românească a raporturilor dintre furnizorii de bunuri agricole și alimentare și cumpărătorii comercianți ai acestora. În data de 26 aprilie 2021, s-au desfășurat lucrările Plenului Senatului unde au fost dezbătute inițiativele legislative înscrise pe ordinea de zi. Printre propunerile legislative și proiectele de lege înscrise pe ordine de zi s-a aflat și Propunerea legislativă privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, cu nr. L49/08.03.2021, avându-l ca unic inițiator pe deputatul de Vâlcea Cristian Buican.

Având caracterul de lege organică, această propunere legislativă a fost mai întâi dezbătută în cadrul Senatului unde a primit, în comisiile de specialitate ale camerei superioare (agricultură, afaceri europene, economică, juridică), avize favorabile. Ulterior, propunerea legislativă a fost trimisă spre dezbatere și adoptare în Plenul Senatului. Din totalul de 108 senatori prezenți în sală și 26 de senatori înregistrați on-line, cu unanimitate de voturi, propunerea legislativă inițiată de către deputatul Cristian Buican a fost adoptată.

Datorită faptului că pe piața românească existau practici anticoncurențiale și inechitabile față de producători, plus folosirea neloială în anumite ocazii a forței de negociere a lanțurilor de retail s-a ajuns, nu doar la nemulțumiri în rândul producătorilor și al consumatorilor direcți, ci și la distorsiuni în lanțul de producție, comercializare, consum. Astfel s-a ajuns la elaborarea acestei propuneri legislative care are ca bază de inițiere Directiva (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

„A fost acordat o un vot important în Senat pentru producătorul, cumpărătorul comerciant și consumatorul din România. De ce spun că este important? Pentru că prin adoptarea acestei propuneri legislative vor fi apărate drepturile producătorilor, cumpărătorilor comercianți și consumatorilor, respectându-se în mod echitabil, interesele fiecăreia dintre părți. Elaborarea propunerii legislative nu a fost o sarcină ușoară, motiv pentru care a fost nevoie de expertiza specialiștilor din Ministerul Agriculturii și consultarea importantelor organizații de producători agricoli și din industria alimentară. Asta deoarece aceasta este prima reglementare de pe piața românească a raporturilor dintre furnizorii de bunuri agricole și alimentare și cumpărătorii comercianți ai acestora. În spiritul bicameralismului, în viitorul apropiat urmează dezbaterea de la Camera Deputaților, care este cameră decizională. Acolo, sper să fie adoptată cu unanimitate de voturi, pentru ca, apoi, Președintele României să promulge această propunere legislativă”, a declarat deputatul Cristian Buican.

K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *