Am răspuns cu plăcere ,vineri 7 mai 2021, invitației minunatului colectiv al Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România și am admirat în Galeriile Cozia Pasaj, expoziția „Ipostaze nostalgice” a pictorului Ioan Pop Prilog.
Sătmăreanul Ioan Pop Prilog este membru al Filialei Baia Mare a UAP din România, unul dintre membrii fondatori ai Asociației Artistice „Buna Vestire” din Negrești Oaș, și totodată un artist cu preocupări multiple (pe lângă pictura de șevalet, a realizat pictură monumentală, vitralii sau mozaicuri în biserici sau clădiri publice din țară, precum și din Serbia, Statele Unite, Austria sau Franța).
S-a remarcat ca un bun cunoscător al desenului şi al reprezentării acestuia cu diferite mijloace plastice transferându-l într-o dimensiune picturală sugerată de vibraţiile petelor şi aglomerărilor liniei, subordonate registrelor valorice închis-deschis. A adaptat această „îndemânare” în reprezentări picturale elaborate şi căutate înspre valenţele posibilităţilor de exprimare plastice ce o conferă tehnicile pe bază de apă, tempera şi culorile de acril. Este unul dintre absolvenţii Specializării Arte Plastice-Pictură de la Baia Mare, care valorifică din plin cunoştinţele însuşite în timpul studiilor, recunoscute în plan profesional şi prin dobândirea titlului de membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Baia Mare.
Iată ce ne spune despre artist, criticul de artă Vasile Duda:
„Ioan Pop Prilog este un pictor cu vocaţia monumentalităţii, pânzele sale revendică spaţii largi şi desfăşurări care depăşesc proporţia umană. Plajele întinse ale culorilor luminoase şi dinamica structurilor compoziţionale generează efecte spaţiale caracteristice exploziei şi imploziei spaţiului. Descoperim o plutire, o suspendare a maselor în contrast cu haloul cromatic al luminii. Dinamica turbionară a structurilor abstracte imprimă spaţiului plastic o dinamică în plină desfăşurarea spre un maxim cu tendinţe centripete sau centrifuge.
Atunci când abstractul se coagulează în forme recognoscibile descoperim crâmpeie din întregul unor aripi. Estetica fragmentului evocă simbolic un univers al îngerilor şi al măiastrelor, iar sentimentul spaţialităţilor infinite se apropie de înţelesurile multiple ale semnificaţiilor religioase.”
Va recomandăm să vizitați și această expoziție interesantă și suntem siguri că vă veți încânta pentru câteva clipe privirile și sufletul cu lucrări demne de admirat.
(Sursa: Gabriela Popescu – Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România)
Corina Enache