Au înnebunit castanii!

525 0

S-au trecut majoritatea florilor din pomii fructiferi, care au nins cu petale într-o superbă feerie de primăvară. Magnoliile ne încântă cu ultimele lor flori, însă acum este timpul castanilor.
Râmnicul era cândva supranumit Orașul trandafirilor. Dar, și al castanilor. Inspirația celor care s-au ocupat în diferite momente cu peisagistica locală, ne-a cadorisit cu un peisaj în care abundă teii și castanii, iar acum, e momentul castanilor, care ne răsfață privirile cu coroanele lor încărcate cu adevărate buchete de flori, strălucind în bătata razelor de soare.

Ceea ce vedeți în imagine este Aesculus pavia, cunsocut sub denumirea populară de castan roșu. Sunt numeroase asemenea exemplare în Râmnic. Aesculus pavia este un arbore de foioase, ornamental, originar din America de Nord, din familia Sapindaceae. Coroana este rotunjită, neregulată. Epitetul specific îl onorează pe botanistul olandez din secolul XV Peter Paaw (Petrus Pavius). Arborii pot atingr, la maturitate, 12-15 metri.

Castanul roșu este considerat unul dintre cei mai ornamentali arbori din toată lumea.

Specia cu flori albe se numește Aescullus Hippocastanus, castanul sălbatic, decorativ. A fost adus din Peninsula Balcanică și Asia Mică.
Între timp, au înflorit și arborii Pawlonia, aduși cândva din China și Japonia, care se pot confunda ușor cu castanii, dar au florile mai mari și colorate alb sau liliachiu, aceștia vor înflori și în iunie, concomitent cu teii.
Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *