Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale

612 0

La data de 17 mai este marcată, anual, Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale, cu scopul de a sublinia importanţa utilizării internetului şi a celorlalte tehnologii de informare şi comunicare în domeniile economic şi social, conform www.un.org. Această zi este şi o sărbătoare a tuturor programatorilor, administratorilor de reţele de internet, furnizorilor de servicii VoIP, creatorilor de portaluri web şi a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaţionale.

În 2021, tema acestei zile este: „Accelerarea transformării digitale în perioade dificile” („Accelerating Digital Transformation in Challenging Times”), potrivit www.itu.int. Importanţa vitală a telecomunicaţiilor a fost evidenţiată, considerabil, în contextul pandemiei de COVID-19, considerată de ITU ca fiind cea mai mare provocare globală de la cel de-Al Doilea Război Mondial. În ciuda măsurilor restrictive adoptate de numeroase guverne, informaţia a continuat să circule eficient, salvând vieţi şi permiţând funcţionarea continuă a economiilor. Accelerarea procesului de digitalizare, concomitent cu îmbunătăţirea accesului la informaţia digitală reprezintă nu doar un imbold dat perspectivelor economice, dar şi o garanţie a faptului că umanitatea va putea depăşi uşor alte posibile perioade de criză, fie ele de natură economică, sanitară sau ecologică, subliniază www.itu.itu.

În mesajul prilejuit de Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale, secretarul-general al ONU, Antonio Guterres, arată că „tehnologiile digitale sunt esenţiale pentru viaţa, munca, sănătatea şi educaţia a miliarde de oameni”, potrivit un.org. Totuşi, potrivit oficialului ONU, aproape jumătate din populaţia lumii continuă să nu beneficieze de acces la internet. Înainte de a implementa tehnologii revoluţionare, precum 5G şi inteligenţa artificială, prioritară este corectarea acestei inegalităţi majore. În ciuda utilităţii tehnologiilor de comunicaţii, Antonio Guterres atrage atenţia asupra provocărilor de natură etică pe care acestea le presupun. Răspândirea lor pe mapamond trebuie realizată în paralel cu limitarea în mediul online a discursului care incită la ură, a dezinformărilor, atacurilor cibernetice şi prelucrării neautorizate a datelor cu caracter personal.

Începând din 10 mai 2021 şi până la 23 mai 2021, Muzeul de telecomunicaţii al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este expus la centrul comercial Sun Plaza din Bucureşti, accesul fiind gratuit. Printre exponate se află modele ale aparatelor telefonice fixe cu disc, aparate telefonice militare folosite în al Doilea Război Mondial, precum şi modele de telefoane mobile din ofertele primilor operatori de servicii de telefonie mobilă din România. Totodată, sunt expuse şi aparate radio produse în România, dar şi primele radio-telefoane şi telefoane portabile. Muzeul de telecomunicaţii este o iniţiativă a ANCOM, ce s-a concretizat în 2011 pentru a marca, la acel moment, aniversarea a două decenii de administrare modernă a spectrului de frecvenţe radio în România.

În 2020, tema zilei de 17 mai a fost „Conectându-ne la 2030: ITU pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”. Astfel, a fost subliniată contribuţia adusă de ITU la accelerarea implementării Agendei 2030. În 2015, statele membre au adoptat în unanimitate Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă şi cele 17 obiective ale acesteia. În mesajul dedicat ediţiei din 2020 a Zilei mondiale a telecomunicaţiilor şi a societăţii informaţionale, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat: „Tehnologia informaţiei poate constitui o rază de speranţă, permiţându-le miliardelor de oameni din jurul lumii să fie conectaţi. În timpul pandemiei de COVID-19, aceste conexiuni sunt mai importante ca oricând”, arată site-ul un.org.

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale reprezintă marcarea a două zile internaţionale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicaţiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale şi crearea Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii (ITU) în 1865. A doua a fost Ziua mondială a informaţiei, adoptată de Adunarea Generală a ONU în martie 2006, prin rezoluţia 60/252. Din noiembrie 2006, în urma Conferinţei ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluţia 68, care hotărăşte ca cele două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.
ITU este agenţia specializată a Naţiunilor Unite pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, înfiinţată în anul 1865. Este cea mai veche dintre agenţiile ONU, arată ancom.org.ro. Printre activităţile ITU se numără: alocarea resurselor globale de spectru radio şi orbitele pentru sateliţi, dezvoltarea standardelor tehnice care asigură interconectarea reţelelor şi tehnologiilor, precum şi creşterea nivelului de acces la servicii de telecomunicaţii şi tehnologie informaţională în comunităţile defavorizate din acest punct de vedere. Uniunea este împărţită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T), Radiocomunicaţii (ITU-R) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D). Cel mai important eveniment al Uniunii este Conferinţa Plenipotenţiarilor UIT, organizată la fiecare patru ani, în cadrul căreia reprezentanţii cu drept de vot ai statelor membre decid, printre altele, asupra rolului viitor al organizaţiei, stabilesc politicile generale, adoptă planurile strategice şi financiare ale Uniunii, aleg membrii echipei de conducere UIT etc.

(Sursa: AGERPRES)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *