Noua raclă cu moaștele Sf. Calinic a fost sfințită la Mănăstirea Frăsinei

1071 0

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului a sfințit la Mănăstirea Frăsinei, sâmbătă, 15 mai, noua raclă de argint pentru moaștele Sfântului Ierarh Calinic.

Pentru bucuria duhovnicească a pelerinilor, Chiriarhul Râmnicului a săvârșit slujba de sfințirea noii racle la biserica construită înaintea pietrei de legământ așezată de Sfântul Ierarh Calinic în anul 1867, prin care interzicea accesul femeilor în mănăstire.

După slujba de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a amintit că „viața Sfântului Ierarh Calinic a însemnat o continuă rugăciune și o atentă grijă față de datoriile sale monahale, iar pentru viața lăuntrică și minunile săvârșite în timpul vieții a fost cinstit în mod deosebit atât de către domnitorul țării cât și de fiii săi bisericești. Postul, smerenia, milostenia, pocăința, privegherea, ascultarea, sunt numai o parte dintre virtuțile care au făcut ca Sfântul Ierarh Calinic să fie iubit de Dumnezeu și de oameni.

Pentru viața sa plină de sfințenie, a fost cinstit și după ce s-a mutat la cereștile locașuri, în ceata Sfinților Părinți purtători de Dumnezeu, iar Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinților în anul 1955.

Atunci când sfintele sale moaște au fost așezate în racla de lemn aurit de la Mănăstirea Cernica,  Patriarhul Justinian Marina a oferit  Mănăstirii Frăsinei, locul pe care Sfântul Ierarh Calinic l-a iubit atât de mult și unde a ctitorit această vatră de sihăstrie cu rânduială aghioritică,  o părticică din moaștele sfântului. În urmă cu nouă ani, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Irineu,  Mitropolitul Olteniei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, moaștele Sfântului Ierarh Calinic au fost purtate în întreaga Oltenie și au poposit și la această mănăstire. În amintirea acestui eveniment marcant pentru viața duhovnicească a întregii Oltenii, în calendarul bisericesc s-a adăugat Sărbătoarea Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, care este prăznuită în fiecare an în Duminica a treia după Paști.

În această perioadă trăim bucuria comuniunii cu sfinții, prin sfintele lor moaște, ca o așteptare cu nerăbdare a învierii noastre în ceruri, unde ne vom bucura de o părtășie deplină. De aceea, sfințirea noii racle de argint în care au fost așezate moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, aduce în sufletul nostru aleasă bucurie duhovnicească”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

 

Pelerinaj cu moaștele Sfântului Ierarh Calinic la Mănăstirea Frăsinei

După slujba de sfințire a noii racle de argint în care au fost așezate moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Înaltpreasfințitul, împreună cu părinții stareți ai mănăstirilor vâlcene, obștea monahală de la Mănăstirea Frăsinei și pelerinii prezenți, au mers în pelerinaj de la piatra de hotar în care a fost așezat „legământul” până la biserica mare a mănăstirii, ctitoria sfântului.

Pelerinajul a fost deschis de toacă, urmată de monahi care purtau sfânta cruce, ripide şi steaguri bisericeşti. În continuare a urmat soborul de preoţi și stareții mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului şi vicarul eparhial. În continuarea procesiunii a fost purtată racla cu moaștele Sfântului Ierarh Calinic, apoi a urmat Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Grupul Psaltic Martyria al Catedralei Arhiepiscopale și pelerinii prezenți la sărbătoare.

Pe parcursul pelerinajului cântăreţii şi credincioşii au intonat împreună Troparul și Acatistul Sfântului Ierarh Calinic, iar la fiecare troiță așezată pe drumul dintre cele două biserici pelerinii s-au oprit, fiind rostite ectenii.

Ajungând în incinta Mănăstirii Frăsinei, pelerinajul a continuat în jurul bisericii mari, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, fiind rostite, de asemenea, ectenii și rugăciuni pentru obștea monahală și pentru pelerini.

După așezarea în biserică a noii racle, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, i-a binecuvântat pe pelerini, încredințâdu-i că împreuna călătorie în acest spațiu încărcat de sfințenie ostoiește dorul după Dumnezeu, după cum cum ne-a încredințat și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

 

Slujire arhierească la Arhiepiscopia Râmnicului

 

Duminică, 16 mai, ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu-Vâlcea.

”Sfântul Ierarh Calinic avea darul rugăciunii inimii, darul de a conduce obști numeroase, dar și darul facerii de minuni chiar din timpul vieții sale”

„Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, întru totul preocupat pentru viaţa duhovnicească, pentru viaţa lăuntrică, a desfășurat și o amplă activitate culturală şi administrativă: pe cheltuiala sa a întemeiat o tipografie la Râmnic, în care a tipărit numeroase cărţi de învăţătură şi de rugăciune, a ctitorit mănăstiri, Centrul eparhial şi Catedrala Arhiepiscopală de la Râmnic, a reorganizat seminarul şi a înfiinţat o serie de şcoli(…).Toți călugării bătrâni și tineri îl admirau și-l iubeau cu inimă curată pentru că era smerit cu adevărat, fără prefacere, fără ură și viclenie, supunându-se tuturor”, a subliniat acesta, în cuvântul de învățătură adresat preoților, monahilor și credincioșilor care au participat duminică, 16 mai, la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.

Viața Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica ne arată harismele specifice acestui stareț sfânt: darul rugăciunii inimii, având faima de călăuzitor al rugăciunii inimii, darul de a conduce obști numeroase, dar și pe cea a facerii de minuni chiar din timpul vieții sale”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

Materialul a fost realizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Râmnicului.

K.R.

La final Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Râmnicului, a oferit tuturor câte o icoană a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica pentru a-i așeza sub ocrotirea acestuia și în nădejdea mijlocirii rugăciunilor către Preasfânta Treime.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *